sobota 22. března 2014

Archiv

Dnes ve 3 ráno jsem slavnostně dočetla Archiv od mladé americké autorky Victorie Schwab. Takže o čem to vlastně je....

Hlavní hrdinkou je šestnáctiletá Mackenzie Bishopová, která pracuje pro tajemnou instituci jménem Archiv. Postupně se dozvídáme, že Archiv je místo, kde se ukládají životy zemřelých, takzvané Historie.   Historie mají podobu svých majitelů, tak jak vypadali za živa. Archiv střeží knihovníci. Ti mají na starost klidný spánek Historií. Mac patří do skupiny strážců. Když někdo zemře, strážce dostane zprávu a tajnými dveřmi pomocí speciálního klíče vstoupí do Úžin (spletitého tmavého labyrintu plného dveří), kde bloudí zmatené a často agresivní Historie a hledají cestu domů. Úkolem strážců je Historii najít a dopravit ji do komnaty návratů, kde ji knihovníci uspí a uloží do Archivu.  

Titul strážce se dědí. Mackenzie trénuje její dědeček. Mac se musí naučit nejen bojovat s mrtvými, ale i "číst historii" - dotekem se vrátit do minulosti a vidět věci, které se kdysi udály. Když dědeček zemře, zůstane Mac na všechno sama. O existenci Archivu nesmí nikomu říct, ani svým nejbližším. Neustálé lži jsou pro ni velice těžké. Navíc jejího bratra před pár měsíci zabije nepozorný řidič. Rodiče se snaží s tou ztrátou vyrovnat a tak se všichni přestěhují do velkého starého hotelu, kde chce její matka zrekonstruovat a zprovoznit kavárnu. Mac postupně zjišťuje, že stará budova přitahuje daleko víc Historií než stíhá zvládat. Hodně jí pomáhá Wesley, předchozí správce. Mac je ráda, že má kamaráda a má si o svém tajném životě konečně s kým promluvit. 

Pak se však věci zvrtnou. Mackenzie začne na vlastní pěst pátrat po historii hotelu. V záznamech o nájemnících chybí několik let a zrovna v tu dobu se v hotelu udály záhadné vraždy. Když se však chce podívat do patřičných Historií v Archivu, tak spolu s knihovníkem Rolandem zjistí, že je někdo přepsal. V Úžinách narazí na Historii Owena, která vůbec není agresivní ani zmatená a chová se úplně jinak než ostatní. A aby toho nebylo málo - někdo začne budit mrtvé a pouštět je ven..... 

Jak to celé dopadne? Kdo se snaží zahladit své stopy v minulosti a nenechá Historie v klidu odpočívat? Kdo a proč je odpovědný za všechny vraždy? To si už musíte přečíst sami. 

Knížka je velice čtivá, má neotřelou zápletku, je v ní dávka napětí i romance. Pro ty, kterým se líbí tento žánr, můžu jen doporučit. Už se těším na pokračování, určitě si ho nenechám ujít.


Žádné komentáře:

Okomentovat