pondělí 26. května 2014

Bohové a stvůry

Název: Bohové a stvůry
Autor: Jan Hartman
Nakladatelství: Fragment, s.r.o.
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 254









Celkové hodnocení:  *****






Včera jsem dostala chuť přečíst si nějaký ten paperbackový vymývač mozku. A tak jsem bez rozmyslu sáhla po první knížce v knihovně a musím uznat, že to nebyla vůbec špatná volba. Bohové a stvůry od Jana Hartmana mají v sobě snad všechno, co si od knížky můžete přát. Rychlý děj, krapet násilí, osudovou lásku, malinko sexu a jednu velkou starověkou záhadu o stvoření lidstva. Ale k příběhu samotnému....

Emily Farrellová je odbornicí na texty starověkých civilizací. Jednoho dne ji navštíví Hakan Terim, turecký osobní bezpečnostní poradce prezidenta Kyperské republiky, a nabídne jí vedení výjimečného archeologického projektu na Kypru. Emili se tímto stane šéfkou čtyřčlenného týmu odborníků, kteří mají prozkoumat a přeložit záhadné sumerské hliněné destičky, které byly nedávno objeveny spolu s velmi zvláštní lebkou na Kypru. Spolu s Ritou Rosenbergovou (odbornicí na biologickou antropologii), Waldem Wyattem (počítačovým expertem) a Spyrosem Stavrosem (exmanželem Emily a předním řeckým archeologem) postupně odhalují zneklidňující skutečnost o vzniku lidstva.

Podle sumeřanů vznikl život na zemi zhruba před čtyřmi milardami let, když byla naše sluneční soustava ještě mladá. Z hlubin vesmíru byla vypuzena obydlená planeta Nibiru a ta se začala přibližovat k naší sluneční soustavě. Když Nibiru obíhala kolem Timat (Jupiter), jeden měsíc do ní narazil a rozštěpil ji na dvě části. Jedna polovina byla naprosto zničena a druhá byla vržena na oběžnou dráhu Slunce. A tak vznikla planeta Země. Nibiru změnila vlivem srážky svůj směr a stala se členem sluneční soustavy s dobou oběhu kolem Slunce 3600 pozemských let. A protože Anunnaki (obyvatelé Nibiru) pro svoje technologie potřebovali zlato a jejich planeta byla již vytěžena, rozhodli se založit těžební kolonii na Zemi. Z genetického materiálu opic v kombinaci s jejich DNA vznikli první lidé. Někteří Anunnaki se časem rozhodli zůstat na Zemi. Byli dlouhověcí a jejich potomci vystupovali v mnoha starověkých mýtech jako polobozi a vládcové. 

Přímí potomci Anunnaki žijí na zemi dodnes a přísně střeží tajemství svých předků. Kdo z lidí ho chce vědět celé, musí za poznání zaplatit svým životem, a Emilin tým se dostane k pravdě až nebezpečně blízko. Když se pak ztratí Rita, začíná divoká honička plná zvratů a překvapení. 

Jako fanynku záhadologa Ericha von Dänikena mě knížka nadchla. Má rychlý děj, sympatické hrdiny, suchý humor, dojde i na svatý grál a Pentagon, no co si přát víc. Všem kdo mají rádi tajemno, starověké civilizace a různé konspirační teorie můžu jen doporučit.

1 komentář:

  1. Ahoj,
    nominovala jsem Tě na Bloger TAG, tak si u mě přečti info:).

    http://kouzelnaklubovna.blogspot.cz/2014/05/bloger-tag.html

    OdpovědětVymazat