středa 21. května 2014

Serafína, příběh draků

Dnes pro změnu krapet dračí fantasy. Konkrétněji Serafína, příběh draků od Rachel Hartman.  A o čem to vlastně je?

Příběh vypráví o neobvyklé dívce - Serafíně, která je napůl člověkem a napůl drakem. Jejím otcem je vysoký vládní úředník na královském dvoře a vůbec netušil, že jeho manželka je drak. Zjistil to až při porodu, při kterém jeho žena zemřela. Jak je možné, že to nepoznal? Draci po vleklých a krvavých válkách s lidmi uzavřeli příměří a naučili se vzít na sebe lidskou podobu. Určitá část, převážně vědci, žijí mezi lidmi. Odlišují se pouze tím, že mají stříbrnou krev a nejsou schopni prožívat jakékoli emoce. Pokud přece jen něco cítí, jsou ostatními příslušníky dračí rasy zavrženi a operativně jim jsou odstraněny vzpomínky. Serafínina matka se bála, že ji odvedou od jejího milovaného muže a vezmou jí dítě, proto svůj původ tajila.

Fínin otec se svoji dceru snaží všemožně chránit a vytvořit jí dobrý domov. Znovu se ožení, má další děti. Když však Serafína v pubertě zjistí, kým doopravdy je a kým byla její matka a začnou se u ní projevovat její specifické dračí schopnosti, musí ji otec svěřit do výchovy jejímu strýci - draku Ormovi, učenci, který ji naučí, jak se se změnami ve svém těle vyrovnat. Serafína dokáže v mysli komunikovat s ostatními jako jsou ona - napůl lidé, napůl draci.Její nečistý původ prozrazuje pouze úzký proužek stříbrných šupin na ruce, který úzkostlivě skrývá pod dlouhými rukávy.

Po matce Serafína zdědí výborný hudební sluch. Starý dvorní skladatel Viridius si ji proto vybere, aby mu pomohla uspořádat slavnostní koncert u příležitosti návštěvy ardmagara Comonota, vůdce dračího světa. Ten má přijet do hlavního města na oslavu k výročí mírové smlouvy mezi lidmi a draky. Přípravy jsou v plném proudu, když všemi otřese tragická událost - korunního prince Rufuse zavraždí  a to způsobem, který odpovídá dračím zvykům - ukousnutím hlavy. Princ Lucian, velitel královské gardy, se společně s Serafínou pouští do nebezpečného pátrání po vrahovi. Pro Serafínu je to o to složitější, že musí  před princem utajit nejen svůj skutečný původ, ale i svoje city, které k němu chová. Podezření padá na Serafínina dračího dědečka, bývalého velitele dračí armády, který se s příměřím mezi lidmi a draky nechce smířit. Když pak dojde k dalším vraždám královských příslušníků, musí Serafína s pravdou ven a zapojit do pátrání i všechny svoje dračí i polodračí přátele.

Fantazy o dracích jsou moje srdeční záležitost. Mám ráda hlavně knížky od Paoliniho a kdysi dávno mě uchvátily příběhy o drakenech od Anne McCaffrey. Tohle dílko se mi četlo moc příjemně. Vcelku nenáročné čtení o dracích, napínavá zápletka, super na odreagování. Konec zůstává otevřený, spisovatelka si evidentně nachystala půdu pro další díl, který si rozhodně nenechám ujít.

Inspirací pro napsání této knihy byla pro autorku renesanční píseň Mille Regretz. Sice to není zrovna můj šálek kávy, ale třeba se někomu z Vás zalíbí a inspiruje ho k něčemu velkému :-)


2 komentáře:

  1. Už dlouhou dobu se po této knize koukám, ale ještě jsem si jí nepořídila, ani nepůjčila v knihovně. Pořád četbu odkládám, protože fantasy běžně nečtu. Ale vypadá to jako zajímavý příběh. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jj, nebyla špatná. Četla moc fajn, je to takový lehčí styl, určitě si ji nenechte ujít :-)

    OdpovědětVymazat