úterý 3. června 2014

Paganiniho smlouva

Název: Paganiniho smlouva
Autor: Lars Kepler
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2011
Počet stránek: 496








Celkové hodnocení: *****





"Niccolo Paganini byl legendární houslista, kytarista a hudební skladatel.  Dodnes esistuje jen hrstka umělců, kteří dokáží jeho rychlé a náročné skladby zahrát. Mnozí současníci ho podezírali, že výměnou za svou neuvěřitelnou houslovou virtuozitu upsal duši ďáblu..."

Ústředním motivem v pořadí druhé knihy manželů Ahndorilových je hudba. Příběh začíná záhadnou smrtí mladé ženy, kterou najde rybář na palubě lodi Björna Almskoga. Byla utopena, avšak plavky má suché. Vrah si ji spletl s Penelopou Fernandezovou, její sestrou. Ta v době vraždy nebyla na palubě, ale se svým přítelem s Björnem na romantické procházce, která se záhy změnila v noční můru a boj o holý život. Ve stejnou dobu je objeven ve svém bytě oběšený Carl Palmcrona, generální ředitel Inspekce pro vývoz strategického zboží. 

Tyhle dvě události spolu nemají zdánlivě nic společného. Když pak hlavní vyšetřovatel Joona Linna a jeho kolegyně Saga Bauerová zjistí, že Björn Palmcronu vydíral pomocí fotografie, kterou měla jeho přítelkyně a mírová aktivistka Penelope schovanou u sebe v bytě, kolečka do sebe začínají pomalu zapadat. Postupně rozkrývají pavučinu intrik, která je zavede až k obchodníkům se zbraněmi a politickým špičkám.  

Příběh byl opět velice napínavý, akční, plný zvratů a i když tam bylo celkem dost politických věcí, četl se mi velice dobře a rychle. Sice nebyl tak dobrý jako Písečný muž, ale i tak to bylo super čtení.

Protože se celá kniha točí kolem muziky, přemýšlela jsem, kterou skladbu vybrat pro doplnění. Něco od Paganiniho? Nebo od Tokyo String Quartetu? Nakonec jsem se zamilovala do skladby od Ravela, která je v knize zmiňovaná, a která vystihuje atmosféru knihy asi nejlépe. Mimochodem, tak mě napadá....... Pouštíte si písničky, o které se v knížkách mluví?




1 komentář:

  1. Pustit si písničky z knih mám v plánu vždycky, ale skoro nikdy na to nedojde. :))

    OdpovědětVymazat