středa 1. října 2014

Labyrint

Název: Labyrint: Útěk
Autor: James Dashner
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s.
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 360








Celkové hodnocení: *****


Jednou za čas se mi stane, že podlehnu reklamě a dobře mířenému marketingu a přečtu si knížku, o které všichni tvrdí, jak je úžasná, ale mě to prostě neosloví. A přesně tohle se mi stalo u knihy Labyrint.

Hlavní hrdina Thomas se probudí ve výtahu. Je zmatený a ze své minulosti si kromě jména nepamatuje nic a nikoho. Ocitne se na neznámém místě, které obývá skupina chlapců a obklopuje je záhadný labyrint, v kterém není radno zůstávat po setmění. Režim je jednoduchý - kluci jsou rozděleni do několika skupin podle toho, co mají za povinnosti. Plac se dělí na čtyři části - Zahrady, Krvárnu, Dvůr a Krchálek. Každý úsek má svého velitele. Jsou zde šlichťáci, cihlotepové, futrálníci, zemvrtáci  a další. Samostatná skupina jsou běžci. Ti mají za úkol každé ráno vyběhnout do labyrintu, mapovat ho a hledat východ. Aby to nebylo tak jednoduché, tak každou noc se brány zavřou a labyrint se mění. Navíc v bludišti na ně číhají zvláštní, jedovaté, napůl mechanické obludy - rmutové. Koho pobodají, ten projde "proměnou" a když to přežije, vzpomene si na minulost. Většinou však dotyčný není schopen nikomu nic pořádně říct a zešílí.

"Newt se nepřítomně díval na okno. "Teď víš, jaký bestie v Labyrintu číhaj kamaráde. Teď víš, že to tady není žádná zábava. Poslali tě do Placu , bažo, a my očekáváme, že přežiješ a pomůžeš nám udělat to, kvůli čemu nás sem poslali." 
"A to je co?" otázal se Thomas i když se bál slyšet odpověď. 
Newt se otočil, aby se mu mohl podívat přímo do očí. Dotkly se jich první stopy svítání a Thomas viděl každý detail Newtovy tváře. Kůži mě napnutou, čelo rozryté vráskami. 
"Najít cestu ven, bažo, " řekl Newt. "Vyřešit ten podělanej Labyrint a najít cestu domů."" 

Placeři, jak si místní říkají, si sice pěstují nějakou tu zeleninu a zvířata na porážku, ale většina zásob jim tvůrci posílají jednou týdně výtahem. Jednou za měsíc jim s proviantem navíc přijde další bažant. Proto je pro všechny velkým překvapením, když den po té, co přišel Tomas, výtahem přijede další nováček a ke všemu dívka. A aby nebylo záhadám konec, když dívku vytáhnou z kabiny, pronese jen "Všechno se změní". A opravdu, vše se změní a placerům nezbude nic jiného, než bojovat o holý život a co nejrychleji vyluštit záhadu labyrintu....

Závěr? Od poloviny už tak nějak tušíte, jak to celé dopadne. Neustálé dialogy a vysvětlování, jak si Thomas opravdu nic nepamatuje, jak mu nikdo nevěří, nikdo pořádně neodpoví na jeho otázky, to bylo prostě moc i na mě. Dočetla jsem to, ale nic nového mi to nepřineslo. Přišlo mi to jako kombinace Hunger Games, Cube a Battle Royale. Prostě nic nového pod sluncem, tak nějak tu už všechno bylo.

O autorovi:

James Smith Dashner se narodil 26. listopadu 1972 v Austellu v Georgii. Má pět sourozenců. Vystudoval účetnictví na Brigham Young University v Utahu. Získal magisterský titul. Nějakou chvíli pracoval v oblasti financí, ale pak se rozhodl zkusit psaní. Začal tedy tvořit dobrodružné sci-fi příběhy zaměřené na přežití, určené převážně pro mladé. První knihu vydal v roce 2003, avšak největší úspěch má jeho poslední série The Maze Runner, která v originále vyšla už v roce 2009 a letos ji čeká i filmová podoba. Dashner v současné době žije ve Skalistých horách se svou ženou a čtyřmi dětmi.


Žádné komentáře:

Okomentovat