sobota 27. prosince 2014

Hladový oheň

Název: Slabost Victorie Bergmanové - Hladový oheň
Autor: Erik Axl Sund
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s.
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 328









Celkové hodnocení: *****


Každý z nás máme svůj vnitřní oheň. Hoří, plápolá, hřeje i pálí. Když ho přestaneme krmit, umíráme. Victorie Bergmanová se opět vrací na scénu a s ní i její věčně Hladový oheň.

Pátrání po vrahovi malých chlapců je zastaveno.  Jeanett Kihlbergová však dál tajně vede vyšetřování. Hlavní podezřelí, Ludnström a Bergman, jsou mrtví. Přesto chce Jeanett dotáhnout případ do konce. Pátrá tedy poVictorii, zneužívané dceři Bergmana. Ta však změnila identitu a veškeré informace o ní podléhají přísnému utajení. V soukromí se Jeanett také moc nedaří. Stojí na začátku rozvodového řízení a náctiletý syn Johan jí to svým chováním nijak neusnadňuje. Do pátrání po vrahovi se snaží zapojit i psycholožku Sofii a tajně doufá, že společné pracovní téma pomůže i neformálnímu sbližování.

Dojde k další vraždě. Mrtvý je úspěšný obchodník Per-Ol Silfverberg. Zdánlivě neexistuje žádná spojitost s případy mrtvých chlapců. Snad jen to, že Per-Ol se dobře znal s hlavním podezřelým z prvního případu Karlem Lundströmem. Navíc byl v minulosti obviněn ze zneužití sedmileté dívky. Vězení se tenkrát vyhnul jen díky obhájci Viggovi Dürerovi. Toto jméno figuruje i v dalších případech vysoce postavených mužů, kteří nějakým způsobem týrali a zneužívali mladé dívky.

"Je těžký, má chlupatá záda, potí se a páchne čpavkem, protože se dvě hodiny lopotil s hnojicím strojem. Nadávky z vedlejšího stavení doléhaly až do jejího pokoje.
Kosti vyčnívající z jeho boků ji tlačí do břicha a ona civí přes jeho ohnutá ramena.
Dánská vlajka, která zakrývá strop, jí připomíná pekelný kříž, je krvavě rudá a bílá jako kostra.
Nejjednodušší je dělat, co po ní chce. Hladit ho po zádech a sténat mu do ucha. Celé se to tím zkrátí minimálně o pět minut.
Když skřípání ocelových per ve staré posteli utichne a on zmizí, ona vstane a jde na záchod. Musí se zbavit toho hnojného zápachu.
Je to opravář z Holstebro a ona mu říká Jutské prase podle starodávného plemene z té oblasti, které má zvláště chutné maso.
Zapsala si jeho jméno do deníku spolu se jmény ostatních. Jako první je na seznamu její prasečkář, kterému musí být vděčná za to, že u něj může bydlet."

Sofie Zettlerlundová se na Jeanettinu žádost ujímá terapie obětí po Karlu Lundströmovi. U jeho dcery i u znásilněné Ulricy naráží na jméno Vigga Dürera. Při sezeních se jí vybavují vlastní vzpomínky na minulost. V předchozím díle nám autoři odhalili zvrhlé praktiky Sofiina otce. Aby se zvládla vyrovnat s tímto traumatem, přijala Victorie osobnost své psychoterapeutky Sofie. Postupně se však dozvídáme, že v dospívání byla zneužívána i dalšími muži, dokonce byla těhotná a tak v sobě Victorie skrývá nejenom inteligentní Sofii a krutou Vraní dívku, ale daleko víc osobností. Jako oheň pohlcuje podstatu lidí, které ve svém životě potkala a kteří ji nějakým způsobem ovlivnili.

Nedoporučuji číst bez prvního dílu, děj je hodně provázaný. V knize ubylo vražd a násilí, o to víc je zde mapována minulost Victorie. Mnohočetné rozštěpení osobnosti je dohnáno skoro do krajnosti, až se ani nechce věřit, že je to vůbec možné. Nápad, že Sofie se snaží vyléčit Victorii i ostatní osobnosti je dost originální a zajímavý. Určitě si nenechám ujít poslední díl.

Jako bonus - videoupoutávka


O autorech:

Jméno Erik Axl Sund skrývá švédskou dvojici autorů Jerker Eriksson (*1974) a Håkan Axlander Sundquist (*1965). Håkan je výtvarníkem, hudebníkem a zvukařem, Jerker producentem Håkanovy elektopunkové skupiny I love you baby!, s níž podnikli turné po Ukrajině, Rusku, Bělorusku a Polsku. Vraní dívka je první část trilogie nazvané Slabost Victorie Bergmanové s podtitulem Vraždy a psychoterapie. Je to jejich literární prvotina, které v roce 2012 udělila Švédská akademie autorů krimi zvláštní cenu za "hypnoticky fascinující psychoanalýzu zpracovanou formou kriminálního románu".

Žádné komentáře:

Okomentovat