úterý 13. ledna 2015

Kostýmek Jackie Kennedyové

Název: Kostýmek Jackie Kennedyové
Autor: Nicole Mary Kelby
Nakladatelství: Grada Publishing, a.s.
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 282









Celkové hodnocení: *****

Jako malá jsem milovala velkou dřevěnou truhlu plnou nejrůznějších odstřižků látek, kterou měla moje babička schovanou na půdě. Byla v ní i krabice s knoflíky a různými přízemi. Babička je prokládala kuličkami proti molům, takže moje dětství je nerozlučně spjato s vůní prachu, naftalýnu a doteky nejrůznějších látek. Látky a oblečení mě provázely i v dalším životě. Vystudovala jsem Technickou univerzitu v  Liberci obor textilní technologie a nějakou dobu pracovala v obrovském kolosu jménem OP Prostějov. Proto mě tato kniha tak zaujala a oslovila. Román o kostýmku Jackie Kennedyové je bonbonkem pro všechny milovníky krásných šatů a nejen pro ně.

Příběh se točí okolo vzniku slavného růžového kostýmku americké první dámy Jackie Kennedyové. Od prvního nápadu na jeho vytvoření až po den, kdy ho měla Jackie na sobě naposledy. Den atentátu na prezidenta Kennedyho.

Společně s autorkou sledujeme příběh zručné mladé irské švadlenky Kate, která pracuje pro dámy Sopihii Shonnardovou a Nonu Parkovou, dvě staré a výstřední majitelky salonu Chez Ninon. Kate pracuje v New Yorku už šest let. Bydlí u své sestry, která je vdaná a má malého synka. O Kate se uchází pohledný řezník Patrick, kterému před dvěma měsíci umřela maminka, Katina spolupracovnice.

"Zastavili se u jeho obchodu. "Musím si vzít kabát."
Kate překvapilo, že šla za ním dovnitř a potom po schodech nahoru. Namlouvala si, že nechtěla čekat ve tmě na ulici. něco se mohlo stát. Lidé by ji mohli vidět. Dostali by se do řečí. Lidé mají vždycky řeči. Ale věděla, že neexistoval žádný důvod, proč šla za ním. I on to věděl.
V tichosti spolu stoupali po schodech. Pach bělidla a krve byl již sotva patrný. Kate se držela zábradlí, aby udržela rovnováhu, ale už se necítila opilá. Jakmile otevřel dveře svého bytu, zaplavilo schody tlumené světlo. Zastavil se na odpočívadle a otočil se k ní. Napřáhl k ní ruku.
Kate stála na odpočívadle. Peg byla mrtvá už dva měsíce, ale byt vypadal, jako by právě odešla na nákupy. Její bílý svetr byl složený na křesle. Tahací harmonika byla hned vedle. Kate nikdy neviděla tak osamělé místo.
Patrik ji vášnivě políbil.
Vrátila mu polibek, rozpačitě a cudně.
Bylo to velmi neobratné. Chvíli stáli, napůl ve světle a napůl ve tmě, nevěděli, co dál."

Autorka tak rozehrává váhavý příběh dvou velice rozdílných lidí.Na straně jedné pečlivá a zručná švadlena Kate, která je oddanou fanynkou první dámy a svým způsobem žije v jiném světě. Miluje svoji práci. Šaty jsou pro ni velice zásadní a prestižní záležitost. Na druhé straně inteligentní a pohledný Patrick. Drsný řezník, který rozumí svému řemeslu a žije jím.

Ukáže Kate vztah s Patrickem, že život je i o něčem jiném než jen o látkách, šití a první dámě? Podaří se jim skloubit syrové prostředí řeznického krámu a zářivý módní salon se štůčky nejjemnějších látek? Dokáží překonat rozdíly a najít k sobě cestu?

Autorka dokonale vystihla atmosféru módního salonu i praktiky módního průmyslu, které v mnohých ohledech přetrvávají dodnes. Seznamuje nás s obtížnou prací řadových švadlen, které skryté v zadní místnosti vytváří prchavou krásu a třpyt slavných osobností. Jejich život není snadný. Nikdo nedocení jejich práci. Dotýkají se skvostných šatů, které si nikdy nebudou moci dovolit, do oslepnutí sešívají jednotlivé díly, jen aby mohly zákaznice na krátký okamžik zazářit na recepci či dostihu.

Jediné co mi při čtení dělalo menší obtíže bylo množství historických a odborných faktů. Chvílemi jsem si připadala zahlcená různými krejčovskými výrazy a kdybych neměla jisté povědomí z oděvní terminologie, nejspíš bych se ztrácela. Před čtením doporučuji zjistit si alespoň pár faktů o životě Jackie Kennedyové a o jejím stylu. Určitě si pak knížku víc užijete.


O autorce

Nicole Mary Kelby vyrůstala na Floridě. Pracovala jako reportérka, editorka i pedagožka. Je autorkou děl White Fruffles in Winter, In the Company of Angels, Whale Season. Za sbírku povídek A Travel Guide for Reckless Hearts získala cenu Florida Book Award. Střídavě žije ve státě Minnesota, v Anglii a na ostrově Great Island.
Kostýmek Jackie Kennedyové je fiktivní román založený na historických faktech. Postava Kate má předobraz v tetě Mikeho Naughtona (ředitele floridského cirkusu), jehož příbuzná byla jednou z děvčat "ze zadní místnosti" salonu, který vytvořil růžový kostýmek pro Jackie Kennedyovou. Její osudy, popisované v knize, jsou však už jen výplod autorčiné fantazie.

2 komentáře:

  1. Docela jsem si na knihu myslela, ale těmi oděvními termíny jsi mě trochu zmátla, to jde tak nějak mimo mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jestli zhruba tušíš co je to buklé, kde je průramek a nebo jak se sesazuje vzor tak se to dá. 😊 Jen mi toho přišlo až moc a samotný příběh byl upozaděn. Měla jsem pocit, že je škoda. 😊

      Vymazat