pátek 20. března 2015

Jídlo z knih - namlouvací irský masový koláč paní Brownové



Jsem opět tady, abych vám dělala chutě. Tentokrát to bude něco pro milovníky masa. Irský  masový koláč. Myšlenkou původního receptu bylo úsporné spotřebování zbytků z kuchyně. Dnes se však připravuje ve vyhlášených restaurací a pochopitelně z čerstvých a kvalitních surovin.  

Tento koláč sehrál svoji roli v knize od Nicole Mary Kelbyové Kostýmek Jacke Kennedyové. Je součástí namlouvacího rituálu hlavních postav řezníka Patricka a švadlenky Kate. Pokud chcete vědět, zda byl Patrick úspěšný a švadlenka z vyhlášeného salonu, který šil pro Jackie Kennedyovou, řekla ano, určitě si knihu přečtěte.  


"Otočil maso kolem osy a nechal ho vklouznout na místo na polici vedle zbytku nešťastného kravského mláděte. Krám byl zavřený a uklizený. Zítřejší zvláštní objednávky byly seřazeny k rannímu doručení. Patrick a Kate měli být na cestě do hospody. On měl požádat paní Brownovou, aby jim přinesla irský masový koláč a pivo Murphy's a Patrickovu vlastní uzenou slaninu. Také by tam byla trocha bramborové kaše, protože k žádnému jídlu se nic nehodí lépe než brambory, máslo a smetana. "A posypat petrželkou, řekl by. "Vhodné jídlo pro namlouvání."
Ale místo pravého jídla pro namlouvání nebo jakéhokoli jiného jídla stáli Kate a Parick v chladicí místností a všude okolo nich bylo na nerezových policích naskládáno syrové maso. Uprostřed místnosti byla mezi nimi půlka krávy zavěšená na háku. Byla rozpůlena středem páteře a pověšena vzhůru nohama. Silný řetěz na kladce ji držel ve stabilní poloze. Kate to připomínalo noční můru, kterou kdysi měla."


Recept

300 g brambor
20 g parmezán
400 - 500 g hovězího masa
2 mrkve nakrájené na nudličky (nebo nahrubo nastrouhané)
máslo
1 cibule
divoké koření
rozmarýn
česnek
sůl, pepř
1 -2 lžíce rajčatového protlaku (nebo drcených rajčat)
200 ml vývaru


Ze všeho nejdřív oloupeme a nakrájíme brambory a dáme je vařit. 
Na másle orestujeme mrkev. Až se zatáhe přijde do hrnce cibule, divoké koření a trochu rozmarýnu. Nakonec česnek a mleté maso. Osolíme, opepříme. Až maso trošku zhnědne, přidáme drcená rajčata nebo rajčatový protlak a vývar. Na mírném ohni vaříme, až se tekutina trošku zredukuje a tím máme základ hotov. 
Z uvařených brambor připravíme s trochu másla a mléka bramborovou kaši. Můžeme přidat nastrouhaný parmezán, kaše se tím při zapékání pěkně zpevní.
Následně plníme do pekáčku nebo do zapékacích misek. Zhruba 1/3 by mělo být maso a 2/3 by měla tvořit kaše. Pečeme na 200°C zhruba 20 minut do zezlátnutí.

Poznámka

Tento recept je značně variabilní. Protože se původně dělal v podstatě ze zbytků, takže pokud si k masu přidáte jiné druhy zeleniny, obměníte koření nebo třeba vynecháte protlak, je to čistě jen a jen vaše věc. A klidně můžete přidat i tu petržel ;-) 


O autorce


Nicole Mary Kelby vyrůstala na Floridě. Pracovala jako reportérka, editorka i pedagožka. Je autorkou děl White Fruffles in Winter, In the Company of Angels, Whale Season. Za sbírku povídek A Travel Guide for Reckless Hearts získala cenu Florida Book Award. Střídavě žije ve státě Minnesota, v Anglii a na ostrově Great Island.


Kostýmek Jackie Kennedyové je fiktivní román založený na historických faktech. Postava Kate má předobraz v tetě Mikeho Naughtona (ředitele floridského cirkusu), jehož příbuzná byla jednou z děvčat "ze zadní místnosti" salonu, který vytvořil růžový kostýmek pro Jackie Kennedyovou. Její osudy, popisované v knize, jsou však už jen výplod autorčiné fantazie.



Žádné komentáře:

Okomentovat