středa 15. července 2015

Moudré z nebe

Název: Moudré z nebe
Autor: Richard Skolek
Nakladatelství: Backstage Books
Rok vydání: 2015
Počet stránek:   




 




 

 
Celkové hodnocení: *****


Vcelku nedávno mě oslovilo nakladatelství Backstage Books, jestli bych si nechtěla přečíst něco z jejich produkce. Popravdě, zpočátku jsem absolutně netušila, o koho se jedná ani co vydávají. Pak jsem si však na ně a jejich projekty podívala důkladněji a čím víc jsem se o nich dozvídala, tím víc se mi líbili.

Knížka Moudré z nebe od Richarda Skolka je neotřelou hloubkovou sondou do života prvňáčka, který to nemá v životě zrovna snadné. Tlustý, nesportovní, brýlaté a k tomu chytré dítě, typický školní "lůzr". Navíc má kromě maminky, tatínka, babiček a strýce Budlibáka k soužení starší ségru, která mu občas dává pěkně zabrat.

"Letos jsem se ségrou podruhé jel na ten její tábor, minulej rok jsem byl tak jako napůl, že jsem moc malej, tak jsem na některý hry nechodil, a ségra mě teda nechtěla vzít vůbec, ale mamka říkala, že musí, tak mě vzala, no a letos jsem teda jel zase a měli jsme stezku vodvahy, co jsem minulej rok neměl, protože jsem byl moc malej, no a fakt jsme se dost bál, pořád na mě z křoví bafali nějaký vedoucí, ale nejhorší to bylo na takovým paloučku, kde dva z nich spali, tam jsem se bál nejvíc, poněvadž ti vostatní byli schovaní a věděl jsem, že tam někde jsou a že na mě bafnou, ale tihle se vůbec neschovávali a dělali, že spí a to bylo hrozně děsivý, já jsem celou dobu čekal, kdy se něco stane, ale vono se nic nestalo. Josef, to je náš hlavní vedoucí, jim potom hrozně nadával, bylo to slyšet až u nás ve stanu, že jsou úplně blbí a že si nemůžou dovolit usnout a že to ještě nikdy nezažil, tak já si myslím, že to bylo nespravedlivý, protože já jsem se u nich fakt bál nejvíc, ale Josef to asi nechápe, protože pořád na někoho řve a všichni se ho bojí, tak to von už asi nemá, koho by se bál, tak moc neví, co je strašidelný a co ne. "

Lehké, zábavné, svěží čtení, které je potřeba brát s jistým nadhledem. Neobsahuje žádnou zásadní dějovou linii a ani nějakých vážných životních mouder se v ní nedočkáte. Příběh nemá ohraničený ani začátek ani konec. Jsou to jen drobné postřehy a příběhy ze života. Autorovi se přesto podařilo skvěle vystihnout přemýšlení malého kluka. Při čtení jsem měla pocit, jako bych se vloupala do pokojíčku svého syna a začala namátkou číst z jeho tajného deníčku. 
Jediné, co mi u této jinak velice milé knížky vadilo, jsou neskutečně dlouhá souvětí a hromady čárek. Ti pozornější z vás, co četli ukázku, si určitě všimli, že to jsou pouhé dvě věty. Chápu, že takhle šíleně natažená souvětí víc vystihují tok myšlenek v mladém, češtinou nezatíženém, mozku, ale proč taková averze k tečkám!
Pokud se občas zamýšlíte, jak si vaše dítka vyloží informace o okolním dění a nestačíte se divit, co  z nich občas leze za "moudra", určitě se vám knížka bude líbit. Ideální čtení pro maminky s nadhledem a pro ty, kdo si rádi zavzpomínají na vlastní dětství.

Do 30.7. můžete navíc na Startovači  podpořit vydání knihy. Pomůžete tak na papírový svět jedné moc fajn knížce ;-)





O autorovi


Richard Skolek se narodil v roce 1987. V současnosti žije v Brně a pracuje jako překladatel a spisovatel. Píše už od svých 14-ti let. V roce 2009 mu vyšla sbírka fejetonů pod názvem Hubený nás nedostanou. Poetickou rovinu si vyzkoušel ve sbírce básní Vzdechy a povzdechy. V roce 2011 vyšla sbírka jeho epigramů Nesvlíkej se sama. V současné době můžete na Startovači podpořit vydání tištěné verze knihy Moudré z nebe.


Žádné komentáře:

Okomentovat