úterý 22. prosince 2015

Králíček Sameťáček


Název: Králíček Sameťáček
Autor: Margery Williams
Nakladatelství:  Pragma
Rok vydání: 2007
Počet stránek: 86











Celkové hodnocení: *****



Tak jsme na Vánoce dostali na hlídání králíka. Vedoucí mého muže hodně cestuje a o chudáka Chestera by se neměl přes svátky kdo postarat. Že bych z toho byla bůh ví jak odvázaná, to teda zrovna nejsem. Z mého pohledu je to jen neurotická koule chlupů, která neposlouchá, všechno rozkouše, přičemž zběsile trousí chlupy a bobky kde se dá. Zkrátka a dobře jsem praktická žena a králíka uznávám jedině na pekáči. Děti ho však mají moc rády a tak jsem Chestra vzala na pár dní na milost. Své taky udělal limetkový medovník, který s králíkem dorazil. Tak mu alespoň říkám Vorcester, aby si jako nemyslel, že je něco extra.

Tenhle malý strakatý králíček mi připomněl jeden kouzelný příběh. A protože Vánoce jsou mimo jiné i časem pohádek a zázraků, rozhodla jsem se s vámi o něj podělit. Je o plyšovém králíčkovi a o hračkách, které se stávají opravdovými. Stane se tak, když nějakou hračku dítě opravdu, ale opravdu miluje. To se pak na ni snese "pokojíčkové kouzlo" a ona se  stane opravdovou...


"Co to znamená být SKUTEČNÝ?" zeptal se jednoho dne králíček, když leželi vedle sebe u krbové ohrádky, než přišla Nana uklidit pokoj.
"Znamená to, že máš zvenku držátko a uvnitř v těle věci, které vrčí?"
"Být skutečný nespočívá v tom, jak jsi vyrobený," odpověděl koník Plyšák. "Tím se staneš. Když tě nějaké dítě hodně dlouho miluje, ale SKUTEČNĚ miluje, tak se staneš skutečným."
"A bolí to?" zeptal se králíček.
"Někdy ano," přiznal koník Plyšák, protože vždycky říkal pravdu. "Ale když jsi skutečný, bolest ti nevadí."
"Stane se to najednou, jako když jsi zraněn," vyptával se králíček, "Nebo kousek po kousku?"
"Nestane se to najednou," řekl koník. "Děje se to postupně. Trvá to dlouho. Proto se to nestává těm, kteří se snadno rozbijí nebo mají ostré hrany nebo se s nimi musí zacházet opatrně. Obvykle v době, kdy se staneš skutečným, většina tvého kožíšku je dávno samým mazlením ošoupaná, oči ti vypadají, klouby máš uvolněné a jsi celý potrhaný. Ale na těchhle věcech ani trochu nezáleží, protože když jsi jednou skutečný, tak už nemůžeš být ošklivý. Jedině pro lidi, kteří to nechápou."


Tato útlounká pohádková knížka se zaspala nesmazatelně do srdcí celé jedné dětské generace. Poetický něžný vánoční příběh plyšové hračky, která se díky lásce malého chlapce stane opravdovou, vás chytne za srdce, pohladí po duši a dá naději, že zázraky, pokud na ně věříte, se přece jen občas dějí.

Knížka sice není tak rozsáhlá jako třeba Malý princ, ale myslím, že tento příběh pro děti by měli znát i dospělí. Po přečtení si snad uvědomí, co je v životě podstatné, za co stojí bojovat a že dětská láska dokáže měnit svět.

PS: Dnes ráno na mě Chestr tak nějak zvláštně moudře koukal. Začínám přemýšlet, jestli dřív nebyl plyšová hračka....


O autorovi


Margery Williamsová Biancová se narodila v Londýně v roce 1881 a zemřela v roce 1944. Byla dcerou právníka a vědce, který věřil, že děti by neměly být vzdělávány formálně. Proto Wiliamsovou vychovávali doma, a to jak v Anglii, tak v Americe, kam se přestěhovali, když jí bylo devět let.
První román Margery Williamsové, který byl určený dospělým čtenářům, vyšel, když jí bylo sedmnáct let. Králíček Sameťáček  (1922) byl jejím prvním pokusem o prózu pro děti. Vedle několika románů pro dospělé napsala Margery třicet knih pro děti. Žádná však nedosáhla takové proslulosti jako králíček Sameťáček.



2 komentáře:

  1. Smutné ten váš názor na živého tvora...Jak by se asi vám líbilo, kdyby někdo mluvil takto o vás. I ten králík, kterého uznáváte jak říkáte jen na pekáči je hodně citlivý tvor, který si dokáže udělat na člověka hodně silné vazby. Nechci vás nijak urazit nebo rýpat, ale váš názor mi přišel hodně smutný (nebo jsem ho špatně pochopila) a tak jsem cítila potřebu to okomentovat. Mám doma psy a již druhého králíčka a popravdě, králíci vždy byli pro mne mnohem věrnějšími a upřímnějšími přáteli než psi...a lidé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to věc názoru a volby. Tohle je můj názor a moje volba a za tím si stojím. Pokud dáváte přednost zvířatům před lidmi, je to vaše věc, neodsuzuji vás za to. Jen je smutné, že nejste schopný/á se pod svoje myšlenky alespoň podepsat.

      Vymazat