čtvrtek 15. září 2016

La Loba

Název: La Loba
Autor: Alan Russell 
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 367









Celkové hodnocení: *****




Aljaška. Nevyzpytatelná, nezkrocená a nemilosrdná krajina, kde přežijí jen ti nejsilnější a nejodhodlanější. O této drsné zemi a nejen o ní je nejnovější kniha Alana Rusella La Loba.

Elese a Greg Martinovi tráví líbánky na výletní lodi na pobřeží Aljašky. Když se Elese ztratí na výletě v přístavním městě, je policie bezradná a kvůli nedostatku důkazů i lidí vyšumí případ do ztracena. O tři roky později se podobným způsobem ztratí Nina, snoubenka bohatého politika. Greg Martin v tom vidí spojitost s případem své ženy a donutí seržanta Hamiltona, aby společně s ním pátral po stopách hlavního podezřelého - tajemného samotáře Grizzlyho Adamse.


"Zdálo se jí, že něco zaslechla, nebo možná jen vycítila, ale náhle si byla jistá, že nad ní někdo stojí. Přestala chrčet, zadržela dokonce i dech, aby lépe slyšela.
"Kdybyste něco potřebovala," ozval se mužský hlas, "jsem tady."
"Vo- vo- "
Víc toho nesvedla, rty měla příliš okoralé a ústa příliš vyschlá, ale stačilo to. Ucítila dotek lahve na rtech. Zvedla hlavu,  aby se z ní napila a lačně hltala, doku jí ji nesebral.
"Nesmíte to přehnat," řekl. "Nechci, abyste zase zvracela."
Chvíli jí trvalo než si v hlavě uspořádala slova a vyslovila je: "Co se stalo?"
"Byla jste unesena. Vaše rodina obdržela žádost o výkupné."
Pokusila se tu informaci zpracovat. Byla příliš otupělá a dezorientovaná, než aby utrpěla šok. "Proč?"
"Pro peníze," odpověděl. "Pokud uděláte, co po vás budu chtít, budete ve zdraví propuštěna."
Pokusila se zaměřit pozornost, s námahou zkoncentrovala myšlenky a řekla: "Moje ruka." Bolestivě polkla a dokončila promluvu: "Bolí."
"Dám vám nějaké léky."
"Proč to - tak strašně - bolí?"
"Protože jsem k žádosti o výkupné přiložil váš prsteníček," odvětil. "Teď vaše rodina ví, že to myslím vážně."


Zatím co Greg a Hamilton rozjíždí pátrání, Nina bojuje o holý život a spřádá plány na útěk.


Nina ze začátku knihy může působit křehce, až naivně, přesto dokáže sebrat veškeré svoje odhodlání a čelit svému trýzniteli. Snáší jeho hrubosti, učí se základy přežití v divočině a postupně se připravuje na útěk. Bylo zajímavé pozorovat proměnu vyděšené slečinky z velkoměsta v tvrdou ženu, která dokáže prakticky cokoli.

Postava Grizzliho byla svým způsobem taky fascinující. Formoval ho těžký život v divočině. Má rozsáhlé zkušenosti co se týče lovu a života v nehostinné krajině vůbec. Každodenní boj v něm však zadusil veškerou empatii. Uvažuje a chová se jako zvíře, přesto místy dokáže, že není úplný hlupák a má i jistý společenský přehled.

Největší obdiv však u mě měla Elese, která v knize promlouvá jen formou tajného deníku. Svými poznámkami Nině hodně pomohla, dodala jí sílu a odvahu, takže v té hrůze nebyla tak sama. Elese však na svoje útrapy sama byla a přesto se nevzdala a bojovala do poslední chvilky.


Příběh o tom, jaké to je, když přestanou platit běžná pravidla a zůstane jen jedno - přežije nejsilnější, se vám dostane pod kůži. Napínavé, strhující, živočišné, hrubé. Zkušený zálesák proti odhodlané ženě. Silný příběh zasazený do prostředí nehostinné Aljašky. Celkový dojem pokazila až závěrečná část. Přišla mi trošku mimo mísu, ale přesto oceňuji autorovu snahu o originalitu. 

La Loba je jednou z nejlépe napsaných knížek, která se mi v poslední době dostala do rukou. Má všechno co má správný thriller mít a po jejím přečtení se na pobyt v divočině a na Aljašku budete dívat úplně jinýma očima. 



Kdy knihu La Loba rozhodně číst
  • jste fanda divoké přírody
  • zajímá vás Aljaška
  • boj o přežití je vaše parketa

Kdy knihu La Loba rozhodně nečíst
  • jste městský člověk a pobytu přírodě se vyhýbáte
  • zálesáci a divoká zvířata vás děsí
  • nesnášíte zimu


Podobné knihy


Za skvělý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Kniha Zlín, kde mimo knihy La Loba najdete i další super knihy.



O autorovi


Alan Russell narodil v roce 1956. Psát začal během rekonvalescence po poranění zad, které přerušilo jeho slibnou kariéru basketbalového hráče. Po studiích na univerzitě v San Diegu pracoval přes dvacet let v turistickém průmyslu a dokonalou znalost prostředí - hotelů, restaurací a vyhlídkových jízd - často úročí ve svých příbězích. Je autorem dvanácti oceňovaných románů s tajemstvím, thrillerů a detektivek a řadí se k současné špičce autorů tzv. mystery novels. Proslavil se především trilogií The Burning Man, Guardians of the Night a Lost Dog, jejichž hlavní postavou je detektiv Michael Gideon a policejní pes Sirius. Na knihu La Loba se formou poznámek a detailního studia prostředí připravoval přes dvacet let.




2 komentáře:

  1. Děkuji za tip:-) recenze mne dost nalákala!!! a i když nesnáším zimu, tohle si velmi ráda přečtu. Právě je na stránkách Xantypy o tuto knihu soutěž, tak zkouším....a pokud to nevyjde, určitě knihu koupím.
    Mějte pěkný den
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, rádo se stalo :-) Tak snad vyhrajete. Budu držet pěsti :-) Mějte se
      Jitka

      Vymazat