úterý 15. listopadu 2016

Zloděj luridia

Název: Zloděj luridia
Autor: Bobbie Daniel K. Peers 
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 244








Celkové hodnocení: *****




Na tom, že jsem maminka, si asi nejvíc užívám toho, že můžu chodit do kina na pohádky, fandit Harrymu Potterovi nebo číst příběhy o Percym Jacksonovi a nikomu to nepřijde divné. A když má přece jen někdo nemístné poznámky, lehce to svedu na svoje děti, protože jako matka prostě potřebuji mít přehled co frčí, to je zkrátka bez debat. Proto nikoho ani moc nepřekvapilo, když jsem se začetla do knihy Zloděj luridia, která je určená právě dětem.

Zloděj luridia je příběhem výjimečného chlapce, Williama Wentona, který je, stejně jako jeho dědeček Tobias Wenton, neuvěřitelně dobrý v luštění šifer. Tobias však po záhadné automobilové nehodě před osmi lety, kdy William málem přišel o život a jeho tatínek ochrnul, někam zmizel. William se pak přesunul s rodiči a dědečkovou objemnou knihovnou do Norska. Změnili si jméno a skrývají před světem. Zvrat nastane, když William rozluští nejsložitější šifru na světě, Nemožnost.


"Žádný ze symbolů na válečku dosud nikdy neviděl. Nebyla to písmena ani číslice. Ale pak se začalo něco dít. Jako vždycky. Nejdřív v břiše ucítil jakési hřejivé vrnění. Potom se to rozšířilo do hrudníku, do rukou a do hlavy. Jako by se věci začaly dít samy od sebe. William se to pokusil zarazit. Ale bylo už pozdě.
Malé části válečku mu náhle ožily v rukou. některé se zmenšily, další změnily barvu. Několik z nich začalo svítit, jiné ztmavly, až skoro zmizely. Znaky se oddělily od válce. Vznášely se Williamovi okolo hlavy jako hejno motýlů. Sledoval je očima. Pak se ruce daly do práce. Otáčely, převracely a kroutily malými dílky. Jeho prsty se pohybovaly čím dál rychleji. Cvak... cvak... cvak..., ozývalo se.
A čas i prostor zmizely."


Williama s celou jeho rodinu přesunou do Centra posthumánního výzkumu v Anglii, kde William začne odhalovat rodinná tajemství a pustí se do pátrání po ztraceném dědečkovi.

Znáte Harryho Pottera? Tak si představte prostředí podobné Bradavicím, ale bez kouzel. Institut uspořádaný podle logiky plný nejmodernějších technických udělátek. Mluvící dveře, roboti, věčně hladové masožravé květiny nebo syntetické jídlo. Samozřejmě nechybí ani potrhlí vědci a hlavně kamarádi, kteří vás nenechají ve štychu.

Knížka byla napínavá od začátku do konce. Každá kapitola končila tak, že se vám chtělo číst dál a doslova jste tak byli vtahováni do děje, což je u knížek pro děti nesmírně důležité. Taky jsem ocenila, že autor vynechal sáhodlouhé popisy prostředí a soustředil se co nejvíc na akci. Williamova dobrodružství popisoval jednoduchým, lehce srozumitelným jazykem, takže ani moje šestiletá holčička neměla problém s pochopením textu.

Musím uznat, že grafika knížky se moc povedla. Jednoduché a lehce rozpoznatelné obrázky, které dobře korespondovaly s technickým zaměřením příběhu mají v sobě i jistou dávku vtipu a dětské hravosti. Navíc Kniha Zlín ke knížce vypustila i zajímavou logickou hru, kterou si můžete vyzkoušet tady http://www.williamwenton.cz/

Protože mám doma dva malé fandy do robotů, četli jsme knížku společně a hrozně si to všichni užívali. Já se přenesla do dětských let a oni se bavil světem plným záhadných šifer, ultramoderních robotů a šílených experimentů. Pokud máte doma malé vědátory, Zloděj luridia je žhavý tip na "tvrdý" dárek pod stromeček.



Kdy knihu Zloděj luridia číst
  • jste fanda do robotů
  • líbily se vám příběhy Harryho Pottera 
  • věk v občance je pro vás jen číslo, které neodpovídá tomu, jak se cítíte

Kdy knihu Zloděj luridia nečíst
  • máte pocit, že jste na pohádky staří
  • nerozumíte si s technikou
  • dáváte přednost reálným příběhům ze života


Za skvělý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Kniha Zlín, kde mimo knihy Zloděj luridia najdete i další super tituly.


O autorovi

Bobbie Daniel K. Peers se na rodil v roce 1974 v Norsku. Pracuje jako režisér, scénárista, ilustrátor a spisovate. Ja film Sniffer získal v roce 2006 na festivalu v Cannes Zlatou palmu za nejlepší krátký film. Zloděj luridia je jeho první knihou.



Žádné komentáře:

Okomentovat