středa 3. května 2017

Žízeň

Název: Žízeň
Autor: Jo Nesbø
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 475









Celkové hodnocení: *****



Být knižním blogerem má svoje výhody. Občas se vám podaří dostat do rukou skvělý titul, které ještě nevyšel a můžete si ho přečíst ještě před tím, než se objeví na pultech knihkupectví. A tak jsem dostala Žízeň.

Harry Holle. Slavný norský svérázný vyšetřovatel se sexy hlasem je už nějakou dobu mimo aktivní službu. Je šťastně ženatý, straní se alhoholu i drog, má dospělého nevlastního syna a přednáší na univerzitě, kde předává mladým svoje zkušenosti "z terénu". Jeho život by šťastně a poklidně plynul, kdyby ve městě nezačal řádit masový vrah mladých žen. Svoje oběti si vybírá přes internetovou seznamku Tinder. Zbavuje je života pomocí kovové zubní protézy a následně pije jejich krev. S citronem...

"Harry ji následoval do kuchyně. Jeden z kriminalistických techniků odebíral vzorky ze skleněné nádoby mixéru stojícího ve dřezu.
"Namixoval si smoothie," sdělila mu Katrine. 
Harry polkl a zadíval se na nádobu. Byla uvnitř celá špinavá.
"Z krve. S přídavkem toho, co se jeví jako citron z ledničky." Ukázala na proužky žluté kůry ležící na lince.
Harry cítil, jak se mu zvedá žaludek. A pomyslel si, že je to jako s prvním panákem, který člověka přiměje se pozvracet. Ale stačí další dva a už se to nedá zarazit. "


Harry je pod nátlakem donucen zapojit se do vyšetřováním. Svolá tým, obsadí sklep, umyje hrnky a pustí se do toho co umí nejlíp - hledání vraha.

Číst Žízeň bylo jako potkat starého známého a mít si s ním i po letech co říct. Harry je zkušenější, rozvážnější. Láska k ženě mu dává sílu. Je smyslem jeho života, pomáhá mu krotit démony, žízeň. Harry dospěl. Zjišťuje, že v životě jsou důležitější věci než je honění zločinců a alkohol. I když je víc zodpovědný a usedlejší, má v sobě stále tu starou jiskru, charakteristickou urputnost s kterou honí darebáky.

Nový případ však Harrymu naruší jeho zaběhlé rituály a hrozí, že ho opět pohltí. Většinu čtení tedy strávíte přemýšlením, kolik toho ještě vydrží. Kdy přijde ona pomyslná poslední kapka a on podlehne svojí "žízni". Nutno podotknout, že autor mu nakladl do cesty opravdu hodně překážek a náš hrdina má sakra co dělat, aby odolal.

Harrymu ve vyšetřování skvěle sekunduje jeho tým. Mladý, horlivý policista, který je Harryho velkým fanouškem. Ukecaný psycholog a odborník na vampirismus. Kamarád forenzní technik, který se plácá v partnerské krizi se svojí kolegyní.

Nechybí ani pořádní "slizáci". Policejní ředitel, který tahá za nitky a pro svůj kariérní postup je ochotný jít přes mrtvoly nebo zarputilá novinářka, která se snaží ulovit článek století. A samozřejmě váš čekají i opravdu zlí a krvelační zločinci.

Taky jsem se dozvěděla několik zásadních informací, díky kterým neumřu úplně hloupá. Například teď už vím, že dendrofilie je psychická porucha, při které vás sexuálně vzrušují stromy, že na Trobriandských ostrovech poblíž Papuy-Nové Guiney je okusování ženských řas považováno za projev vášně, nebo že se dá vytvořit tetování pomocí kytarové struny připevněné k holicímu strojku, roztavené podrážky z bot a moči.

Nesbø se předvedl ve vrcholné vypravěčské formě. Žízeň překonala všechna moje očekávání. Kromě drsných a detailně popsaných míst činu, při kterých vám bude tuhnout krev v žilách, se můžete těšit i na nejrůznější muzikantské polemiky. Opět se projevila autorova rockerská povaha a neodpustil si narážky na klasické i modernější pecky. Bavilo mě jít po těchto hudebních stopách a nejvíc jsem si oblíbila Sleater Kinney. Třeba třeba zaujmou i vás.


 


Žízeň má skoro 500 stránek. Pro někoho je to možná moc, pro mě to bylo naopak strašně málo. Při čtení není potřeba znát předchozí díly, ale pokud znáte Harryho minulost, určitě si Žízeň víc užijete.

Knížka měla naprosto vše, co má správná severská detektivka mít. Nechyběly v ní napínavé scény, chladné násilí, zoufalství i naděje. Keplerův Lovec králíků mi přišel jako totální špička, dokud se neobjevil Nesbø s Žízní a s přehledem ho nepřeválcoval. Nenašla jsem žádné hluché místo a jen doufám, že Harryho osudy Žízní nekončí.



Kdy knihu Žízeň rozhodně číst
  • máte rádi tzv. severské detektivky
  • jen tak něco vás nerozhází
  • jste fandou Harryho Holea

Kdy knihu Žízeň rozhodně nečíst
  • při pouhé zmínce o krvi omdléváte
  • máte panický strach z upírů
  • rádi čtete o mladých, úspěšných a krásných lidech




Za úžasný čtenářský zážitek děkuji Knize Zlín. Knihu Žízeň si už teď můžete pořídit jako e-knihu, na papírovou si budete muset ještě pár dní počkat. 




O autorovi


Jo Nesbø má narozeniny 29. března a letos mu bylo 57 let . Narodil se v Oslu. Jeho maminka byla knihovnice a tatínek byl vášnivým čtenářem a vypravěčem. Má dva bratry. V mládí hrál fotbal, chtěl se stát profesionálem. Po vážném zraněním se však musel svých snů vzdát a začít pracovat na svém vzdělání. Vystudoval ekonomii a stal se z něj burzovní makléř a finanční analytik. Po večerech se věnoval hře na kytaru a skládání písní. S bratrem Knutem založil dokonce vlastní skupinu - Di Derre (pokud si je chcete poslechnout, můžete ZDE). V literárním světě prorazil se svojí sérií detektivek o Harrym Holeovi a knížkami pro děti s doktorem Proktorem v hlavní roli. Po roce 1997 se začal věnovat psaní naplno.



4 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Jo Nesbo a já, to je jak měsíc a Země :D pořád okolo jeho knih kroužím, ale ještě jsem žádnou nečetla :) Měla bych to napravit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já četla první "houlovky" a moc mi nesedly. Tahle poslední je ale fakt vymazlená. Zraje nám chlapec ;-)

      Vymazat
  2. Miluji HH a už se nemůžu dočkat. E-knihu nechci, u Nesba potřebuji mít ten hmatatelný pocit papírové knihy v ruce, tak ještě chvilku vydržím.

    OdpovědětVymazat