středa 19. července 2017

Osm

Název: Osm
Autor: Radka Třeštíková
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 384








Celkové hodnocení: *****




Od Radky Třeštíkové jsem před nějakou dobou četla Bábovky. Nebylo to veselé čtení, ale celkem se mi líbil styl, jakým byla knížka napsána. Osm jsem si plánovala jako oddychové čtení na dovolenou. Bohužel dovolená nedopadla úplně podle mých představ na čtení nebyly moc myšlenky, tak musela tato knížka chvíli počkat. Ale kdo si počká....

Míša. Mladá postřelená žena, která leží v nemocnici v kómatu. Jak se tam dostala? Co předcházelo této situaci? Kdo jí chtěl ublížit? Ve hře je hned několik podezřelých. Alice, nejlepší kamarádka a spolubydlící, která čeká miminko s Míšiným bývalým přítelem Honzou. Ten si vzal Alici jen z povinnosti a dál si tajně myslí na Míšu. Julie, překladatelka u které Michaela pracovala jako chůva. Max, kardiochirurg a postarší manžel Julie. Pavel, Honzův kamarád a vlastník zbraně, ze které se střílelo. Podezřelých je víc než dost a tak mám dvojka vyšetřovatelů, Šeredová a Novotný, co dělat, aby přišli na to, kdo chtěl Michale ublížit.


"Malina se podívá z jednoho na druhého. "Jestli si nebudete předávat informace, tak vás z toho případu stáhnu oba dva. Máte ještě něco?"
"Hádejte, kdo Michaelu do té rodiny přivedl," řekne Ivana tajemně, chce na závěr udělat dojem, dokázat, že ona se snažila, že ona udělala maximum, ale Novotný ani Malina nemají na tyhle hry náladu.
"Kdo?"
"Alice Tomešová."
"No a?"
"No nic, já jen, že se nám to začíná pěkně zamotávat."
"Tak to laskavě rozmotejte," doporučí jí Malina a vstane. "A co ten rasový motiv?" vzpomene si ve dveřích."Novináři s tím pořád otravujou."
"To jsem prověřila, a vůbec nic. Žádné konflikty. Žádní nepřátelé."
"Jasně. Všichni ji mají rádi, a přitom se ji někdo pokusil zabít."



Anotace sice slibuje detektivní zápletku, ale s klasickou detektivkou má knížka pramálo společného. Důraz je kladen převážně na komplikované vztahy mezi hlavními aktéry a samotné vyšetřování probíhá jen tak lehce na pozadí. 

Byla jsem velmi mile překvapená, jakým stylem je kniha pojatá. S minimem postav se autorce podařilo vytvořit poutavý příběh o lidském štěstí, nedorozumění a posedlosti. Jako kdyby se její hrdinové snažili ze všech sil udržet si svůj růžový sen a odmítají přijmout realitu. Alice hledá dokonalého muže, Honza nechce ztratit Míšu, Max hledá vzrušení a ujištění, že ještě nepatří do starého železa, Julie chce jen to nejlepší pro svoje děti. A co chce Míša?  

Radka Třeštíková zraje jak víno. Její knížky jsou čím dál lepší a ona čím dál krásnější. Osm je opravdu zajímavě pojatá "vztahovka", která vás nadchne svým nápadem. Jako když maminka krmí lžičkou malé dítě, stejně tak nám autorka po troškách dávkuje jednotlivé indicie. Divoce přeskakuje z minulosti do přítomnosti, naznačuje, kličkuje a celkový obrázek o situaci si děláte jen zvolna.

Pokud po knize sáhnete, nečekejte nic romantického. Svět není jen černý a bílý. Čeká vás spousta šedi, droboučkých střípků informací, náznaků, rychlý děj a jen málo spisovatelské omáčky. Všechno má svoje místo, svůj důvod.

Mnozí tuto mladou autorku přirovnávají k Vieweghovi v sukních. Já bych si s nimi dovolila nesouhlasit, protože Viewegh svojí současnou tvorbou nesahá Radce Třeštíkové ani po kotníčky. Jsem moc zvědavá, jak se její styl bude dál vyvíjet a čím nás překvapí příště.



Kdy Osm rozhodně číst
  • rádi se nimráte v mezilidských vztazích
  • prvoplánové příběhy o lásce vás nudí
  • jste zvědaví proč zrovna osm

Kdy Osm rozhodně nečíst
  • jste fanda klasických detektivek
  • jste rasista
  • vaříte domácí marmelády a jste závislí na sociálních sítích

O autorce


Radka Třeštíková se narodila v roce 1981 na Jižní Moravě, ale od svých devatenácti let žije v Praze. Vystudovala práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a sedm let působila ve funkci firemního právníka. Má dvě děti, dceru Elu a syna Jonatana, se kterými je momentálně na mateřské dovolené. Ve volném čase se věnuje psaní a svými články pravidelně přispívá do několika časopisů. Kniha Dobře mi tak byla její prvotinou, na niž úspěšně navázala o rok později knihou To prší moře a Bábovky. Osm je její v pořadí čtvrtou knížkou.





Žádné komentáře:

Okomentovat