neděle 15. října 2017

Dnešek není naposled

Název: Dnešek není naposled
Autor: Elan Mastai
Nakladatelství: Euromedia group a.s. - Knižní klub
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 384








Celkové hodnocení: ****



Představte si, jaké by to bylo, kdyby nebyla vynalezena například atomová energie. Hirošima a Nagasaki by byly prosperující japonská města, Pripjať by byla jen malá chudá vesnička, kde lišky dávají dobrou noc, Rakušané by při slově Temelín nedostávali tik do oka. Američané by nevyhráli válku, v Čechách by se mluvilo německy a na Moravě rusky. A teď si představte, že byste za to mohli vy a že kdyby vás nebylo, mělo by se lidstvo daleko líp ... 


Tom Barren sice žije v roce 2016, ale v jiné realitě. V realitě, kterou ovlivnil převratný vynález Lionela Goettreidera. V roce 1965 tento vědec vytvořil tzv. Goettreiderův motor, který nahradil ostatní zdroje energie. V Tomově roce 2016 mají díky čisté energii všichni všechno. Život je velice pohodlný. Všechny denní potřeby jsou automatizované nebo syntetizované.

Otec Toma je slavný, sebestředný a trochu roztržitý vědec, který se zabývá množnostmi cestování v čase. Po nešťastné smrti Tomovy matky se jeho otec snaží splnit jakousi povinnost ke svému ne moc nadanému synovi a nabídne mu protekční místo náhradníka ve výpravě do minulosti. Nikdo, ani Tom, nepočítá s tím, že by do minulosti opravdu odcestoval. Osud to však zařídí jinak...


"Tyhle otázky jsem si rozhodně nekladl, když se chemický opar rozptýlil a vrátila se tíživá pravda. Penelopa je pryč. Naše buňka je pryč. Génius mého otce je v troskách. Jeho laboratoř osiřela. Misi odložili na neurčito. Celý tým, chrononauti, technikové, poradce, můj otec, všichni jsou izolovaní bez možnosti komunikace, zatímco se shromažďují právníci k požadovanému vyšetřování, které slibuje hromadu právních sankcí, očerněných pověstí, státních zákroků, podnikových auditů a odstavení celého oboru cestování časem do příští generace.
Je neuvěřitelné, kolik škody může napáchat jeden penis."


Dnešek není naposled má všechny prvky klasické sci-fi. Najdete zde cestování v čase, teorie o alternativních realitách, šílené vědce a geniální vynálezy. Přesto hlavní příběh knížky je jiný. Vypráví o zoufalé lásce a snaze zachránit svoje blízké. Veškeré technické a fyzikální aspekty příběhu ustupují do pozadí a zůstává jeden naprosto neschopný pitomec, který se snaží napravit co zpackal.

První, co musím na knížce pochválit, je obálka. Na dotek příjemný, pevný lesklý papír s vystouplým písmem, který stylem i použitými barvami připomíná 60. léta. Za mě bezkonkurenční věc s kterou bych se ňuhňala od rána do večera.

Vypravěčem příběhu je Tom Barren. Nenapravitelný smolař, neschopný ňouma, který pokazí prakticky všechno na co sáhne, zkrátka něco jako Pat a Mat v jednom. Když si uvědomíte, že tenhle nekňuba má v rukou osud lidstva, začnete se bát globální genocidy. Naštěstí má Tom i své jasné chvilky, takže homo sapiens tak úplně nevyhyne. 

Nejvíc jsem na příběhu ocenila, že ho může číst i totální fyzikální trouba jako já. Vědecké termíny jsou vysvětleny pěkně polopatisticky, příběh jimi není zahlcen a soustřeďuje se spíš na "lidskou stránku" hlavních hrdinů. 

Autor si připravil pár dějových zvratů, které vám zaručeně vyrazí dech. Konec byl sice trošku uspěchaný a zmatený, ale celkově to byla zábavná jízda, která mě pobavila a zároveň podnítila k přemýšlení o světě kolem nás. A tak to u dobrých knížek prostě má být.

Dnešek není naposled je příběhem, u kterého se budete bavit a zároveň vás chytne za srdce. Ironické vyprávění sice chvílemi nemá daleko k sebemrskačství a neustálé sebeobviňování hlavního hrdiny místy znělo už trochu jako ohraná deska, přesto jsem si výlet do alternativních realit hezky užila. Pokud hledáte neobvyklý milostný nebo rodinný příběh, určitě nebudete zklamaní.




Kdy knihu Dnešek není naposled rozhodně číst
  • věříte na druhé šance
  • líbí se vám ironický humor
  • jste fanda alternativních realit

Kdy knihu Dnešek není naposled rozhodně nečíst
  • lpíte na dodržování fyzikálních zákonů
  • nesnášíte, když je hlavní hrdina nemehlo
  • nikdy jste nechtěli cestovat do minulosti
Za skvělý čtenářský zážitek děkuji Knižnímu klubu, v jehož nabídce najdete i titul Dnešek není naposled



O autorovi


Elan Matai se narodil ve Vancouveru kanadské matce a izraelskému otci. Studoval filmovou vědu na Queen's University a Concordia University, je oceňovaným scenáristou. Žije v Torontu a román Dnešek není naposled je jeho literárním debutem.








1 komentář: