pondělí 30. října 2017

Hadrový panák

Název: Hadrový panák
Autor: Daniel Cole
Nakladatelství: Euromedia group a.s. - Knižní klub
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 356







Celkové hodnocení: *****



Halloween se blíží a pokud ho, stejně jako já, rádi trávíte zalezlí s nějakou pořádně strašidelnou knížkou, mám pro vás žhavý tip na extrémně napínavý thriller Hadrový panák. 

Vyšetřovatel William Fawkes je známý svou výbušnou povahou. Když před čtyřmi roky porota osvobodila muže, který byl podle něj jednoznačný pachatel, tak trochu mu ujely nervy. I když se nakonec ukázalo, že ho instinkty neoklamaly, bylo už pozdě. Život mladé dívky nezachránil a sám skončil v psychiatrické léčebně. Teď se vrací do práce a s kolegyní Emily Baxterovou se pouští do vyšetřování děsivé vraždy hned šesti lidí. 


"Wolfovi chvíli trvalo, než odhalil nejstrašnější detail neskutečné scény před sebou: černou nohu připevněnou k bílému trupu. Protože nechápal, co má vlastně před očima, tlačil se dál do místnosti. Jak se přibližoval, všiml si hrubých stehů, které držely nesouvisející části těla pohromadě, a zkrabatělé kůže v místech sešití: jedna černá mužská noha, druhá bílá, velká mužská ruka na jedné straně a na druhé opálená ženská, zamotané vlasy černé jako uhel, visící přes bledý a pihovatý štíhlý ženský trup.
Baxterová stála vedle něj a viditelně si vychutnávala jeho zhnusený výraz.
"Tohle ti neřekl... Jedno mrtvé tělo - šest obětí!" pošeptala mu škodolibě do ucha."


Do případu je zapletená i Fawkesova bývalá žena, která pracuje jako televizní reportérka. Od vraha totiž obdrží exkluzivní seznam šesti lidí s datem jejich vraždy. Poslední v řadě je sám Fawkes.




Vyšetřovatelé jsou pod velkým mediálním tlakem a řeší hned několik problémů najednou. Zoufale se snaží zjistit totožnost šesti obětí, z kterých je poskládaný "hadrový panák" a zároveň se pokouší zabránit dalším vraždám. I když všichni pracují na 110%, mrtvoly přibývají a nutno dodat, že vrah si počíná při své práci víc než nápaditě. Napětí navíc stupňuje i neobvyklá troufalost pachatele. Má až podezřele dobrý přehled o průběhu vyšetřování a uniká detektivům prakticky jen o vlásek.

Williama Fawkese, Wolfa, jsem si při čtení představovala tak trochu jako Dr. House šmrncnutého Harrym Holem. Hrubý, protivný chlap s problematickým chováním a morálkou, který však rozumí svojí práci. Není to žádný svatoušek, přesto má i světlé chvilky, pro které jsem si ho nakonec celkem oblíbila. 

Aby bylo veseleji, Wolf musí v tomhle pekelném zmatku řešit ještě problémy se ženami. Život mu komplikuje bývalá manželka, která je přesvědčená, že jí zahýbal s kolegyní Emily. Emily je pro změnu naštvaná, že s ní kromě práce a přátelského vztahu nechce Wolf nic dalšího mít. A v neposlední řadě mu osud přivane do cesty půvabnou servírku, potencionální oběť, která je na vrahově seznamu na řadě jen o pár dní před jeho termínem. Chudák William mezi nimi lítá jak pingpongový míček a má co dělat, aby ustál jejich vzájemné citové výlevy.


"Bůh existuje. Ďábel existuje. Démoni chodí mezi námi." 


I když byl konec mírně přitažený za vlasy, musím uznat, že co se týče netradičních vražedných postupů, má autor velice bohatou fantazii a nejednou mě překvapil svojí rafinovaností. Jediné, co mi při čtení trochu lezlo na nervy byl zmatek kolem jmen. Autor často střídal křestní jméno hlavního hrdiny s jeho příjmením a přezdívkou a i u ostatních postav to všelijak mixoval, že mi vždycky chvilku trvalo, než jsem se zorientovala, kdo že to vlastně zrovna mluví.

I přes tyto drobné nedostatky jsem se parádně bavila. Ironický humor drsných profíků, netradiční zápletka a úžasná temná atmosféra, z které mi naskakovala husí kůže a před spaním jsem se musela dvakrát přesvědčit, jestli jste pořádně zamkla vchodové dveře.

Hadrový panák je vynikající thriller, který je jako stvořený pro pošmourné podzimní večery. Osobně ho řadím k nejzajímavějším debutům tohoto roku a doufám, že autor neusne na vavřínech a brzo o něm a Wolfovi znovu uslyšíme.


Za recenzní výtisk bych ráda poděkovala nakladatelství Euromedia , na jejichž stránkách najdete i Hadrového panáka.



Kdy knihu Hadrový panák rozhodně číst
  • oceníte opravdu rafinovanou vraždu
  • čím víc mrtvol, tím líp
  • jen tak něco vás nevyděsí


Kdy knihu Hadrový panák rozhodně nečíst
  • nesnášíte krev
  • jedna mrtvola bohatě stačí
  • neradi se bojíte


O autorovi


Daniel Cole je třiatřicetiletý Brit. Živil se jako záchranář, pak jako úředník královské společnosti na ochranu zvířat před krutostí a ještě nedávno pracoval pro Královský záchranný institut, hnán vnitřní potřebou zachraňovat lidi - nebo možná výčitkami svědomí z toho, kolik postav muselo v jeho příbězích zemřít.
Danielův debut, Hadrový panák, byl přeložen do více než třiceti jazyků. Ve všech zemích, kde vyšel, atakoval první příčky žebříčku nejprodávanějších knih. Autor žije v Bournemouthu a na jaro 2018 ohlásil vydání titulu The Sky is Falling, dalšího románu s Wolfem a Baxterovou.

2 komentáře:

  1. Knížka vypadá hodně dobře, mám ji na seznamu přání k vánocům, tak uvidíme, jestli se poštěstí :-)

    OdpovědětVymazat