úterý 2. ledna 2018

Šílené výčitky

Název: Šílené výčitky
Autor: Liane Moriarty
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s. - Ikar
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 456










Celkové hodnocení: ***



Po vánočním přejídání má většina z nás "šílené výčitky". Nejnovější knížka Liane Moriarty se však týká daleko vážnější záležitosti. A všechno to začalo grilováním....

Tři manželské dvojice z australského předměstí. Clementine a Sam, Erika a Oliver, Vid a Tiffany. 

Clementine se Samem mají dvě malé holčičky - Holly a Ruby. Clementine je violoncellistka a Sam zrovna nastoupil jako manager do nové práce. Málo peněz, starost o děti, nedostatek volného času, to vše způsobuje, že jejich jinak harmonický vztah začíná skřípat. 

Erika s Oliverem jsou oproti nim bezdětní. Erika je Clementinina dlouholetá kamarádka a obdivovatelka. Pracuje jako účetní a je tak trochu podivín. Trpí úzkostmi, neustálou potřebou mýt si ruce a kontakt s cizími lidmi je pro ni hotovým utrpením. Oliver je podobná nátura jako Erika a jejich vztah je založen na racionalitě a úporné hygieně. 

Vid a Tiffany jsou průměrný pár s dospívající dcerou Dakotou. Trochu hluční, hodně společenští, takové ty tipy, co rozproudí každou sešlost. No a právě tito dva jednoho dne pozvou svoje sousedy Clementinu se Samem a Eriku s Oliverem na grilování, které všechno jednou provždy změní...


"Říkáš si někdy," pronesla opatrně, aniž se na Sama podívala, s pohledem upřeným na osamělou jachtu, která se nakláněla na bok, jak ji vítr zuřivě opíral do plachet. Jak může někoho napadnout v tomhle počasí plachtit? "Co by bylo, kdybychom tam nešli? Kdyby některé z holek nebylo dobře, kdybych já musela do práce nebo tys musel do práce nebo co já vím, kdybychom prostě na to grilování nešli? Říkáš si to někdy?"
Pohled upírala dál na toho šílence na jachtě.
Pauza byla moc dlouhá.
Přála si, aby řekl : Ovšemže si to říkám. Říkám si to každý den.
"Jenže jsme tam šli," řekl Sam. Hlas měl ztěžklý a ledový. Nehodlá vzít v úvahu žádný jiný život než ten, jaký teď vedou. "Přece jsme tam šli, ne?"


Co všechno se může odehrát ve zlomku vteřiny? Jaké jsou následky našich rozhodnutí? Dokážeme je unést?


O této autorky jsem už četla knížku Tři přání, takže už jsem tak nějak už tušila, co od ní můžu očekávat. Přesto jsem v skrytu duše doufala, že se Šílené výčitky budou od její prvotiny alespoň trošku lišit. Musím ale konstatovat, že i tentokrát to bylo hodně dlouhé čtení. 

Prvních asi 100 stránek bylo pro mě nekonečných. Děj ve mě vyvolával záplavu otázek, ale nedával mi na žádnou z nich odpověď. Neustále se hovořilo o "dni kdy se grilovalo", ale co se v ten den konkrétně stalo se ne a ne dozvědět. 

Časová linie příběhu je navíc na přeskáčku, což je chvilkami lehce matoucí. Ve vyprávění se střídají hlavní postavy. Dopodrobna poznáváme jejich minulost, vztahy, úspěchy i skryté obavy. Veškerou jejich minulost autorka rozpitvala jak zkušený patolog a neustálým naznačováním nějaké hrozné události mi pak už lezla celkem na nervy. K částečnému rozuzlení situace naštěstí došlo už zhruba v polovině knihy a ne až někde na konci a mé duševní zdraví tak zůstalo naštěstí zachováno. 

Abych to nějak shrnula. První polovina knihy patřila seznámení s postavami, pak jsem se konečně dozvěděla, cože se to na tom grilování seběhlo a zbytek knihy se věnoval řešení důsledků onoho neblahého činu.

Osobně dávám přednost rychlým akčním thrillerům než rozvláčným psychologickým románům. Mám ráda když děj odsýpá a minulost postav se řeší tak nějak za pochodu. Liane Moriarty to však vzala neskutečně důkladně a mám trošku podezření že postavu Eriky psala podle sebe. 

Mezi moje nejhorší noční můry patří momenty, kdy se mým blízkým děje něco hrozného a já nezareaguji správně a včas.  Kdysi kdesi jsem četla, že právě tyto sny nás připravují, jak se v takové chvíli zmobilizovat a konat. I když rozuzlení nebylo až tak překvapivé, zanechalo ve mě hlubokou brázdu a jsem vděčná, že jsem podobnou situaci nemusela nikdy prožít. Tiše obdivuji všechny záchranáře, hasiče a lékaře, na jejichž správném rozhodnutí závisí něčí život. Protože když to nezvládnou, čekají je skutečné Šílené výčitky....

S věcmi, které se mi stanou a já je už nemůžu ovlivnit, se snažím smířit, přijmout je. Co se stalo, stalo se. Prostě to tak mělo být a nemá smysl se v tom dál nimrat. No, občas se mi to i daří... Pokud však patříte k sortě lidí, kteří často přemýšlí nad tím, co by se stalo kdyby, a bavíte se tím, že splétáte ze všech možných i nemožných nitek jemné předivo alternativních variant jedné skutečnosti, budou se vám Šílené výčitky zaručeně líbit. 



Kdy Šílené výčitky rozhodně číst
  • máte rádi psychologicky laděné romány
  • líbí se vám příběhy ze současnosti
  • baví vás, když ve vás příběh vyvolává otázky

Kdy Šílené výčitky rozhodně nečíst
  • máte rádi prvoplánové jednoduché příběhy
  • rodinná dramata vás nebaví
  • sousedské vztahy nejsou váš šálek kávy


Podobné tituly



Za příjemné chvilky s knihou děkuji nakladatelství Ikar, v jejichž nabídce najdete i knihu Šílené výčitky.



O autorce


Liane Moriarty se narodila v roce 1966 v Sydney. Živila se jako marketingová manažerka, poté zkoušela sama podnikat a coby copywriterka na volné noze psala všechno možné. Ač se beletrii ve volném čase věnovala už od mládí, její první kniha, Tři přání, vyšla až v roce 2005. Je autorkou několika románů a série knih pro děti, které vydala pod pseudonymem Nicol Berry a paradoxně se jim většího ohlasu dostalo ve světě než doma v Austrálii.
Zatím jejím nejúspěšnějším počinem je kniha Manželovo tajemství, která se hned druhý týden po vydání vyhoupla na 1. místo prestižního žebříčku bestsellerů New York Times a prodalo se jí přes milion výtisků ve více než 35 zemích. Vedle ní ještě u nás vyšly romány Na co Alice zapomněla, Sedmilhářky a Zamilovaná hypnotizérka a minulý rok i Šílené výčitky.

Žádné komentáře:

Okomentovat