neděle 1. dubna 2018

Oběť bez tváře

Název: Oběť bez tváře
Autor: Stefan Ahnhem
Nakladatelství: Euromedia Group, a.s. - Knižní klub
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 496









Celkové hodnocení: *****




Základní škola byla pro mě utrpení. Malá, tlustá, chytrá. Přidejte si k tomu tichý hlas, mastné vlasy, pupínky v době, kdy aknelot byl pouze na předpis, film Na samotě u lesa s památnou větou "Jitko, krávo...." a máte moji pubertu jak vyšitou. Na prvních osm let povinné školní docházky nevzpomínám moc ráda , a i když jsem tohle období nechala už dávno za sebou, a i když mám z té doby pořád několik dobrých kamarádů, jistou hořkost to ve mě přece jen zanechalo. 

O bývalých spolužácích a starých křivdách je i švédská krimi Oběť bez tváře Stefana Ahnhema. Hlavní postavou je vyšetřovatel Fabian Risk, který se ze Stockholmu právě přestěhoval i s rodinou do rodného Helsinborgu. Vybalování krabic a dny volna s blízkými mu však překazí dvě brutální vraždy. U obou se totiž našla třicet let stará třídní fotografie, na které je i Fabian.


"Došlo k vraždě."
"Ano? No, to se přece stává. bohužel. Nechci se vám do toho plést, ale nebylo by lepší probrat to s kolegy, kteří nejsou na dovolené?"
"Jörgen Pålsson. Neříká vám to něco?"
"To je oběť?"
Tuvessonová přikývla.
Fabianovi to jméno bylo povědomé, ale vůbec se mi nechtělo zjišťovat, odkud ho zná. Práce byla to poslední, čemu se teď chtěl věnovat. Cítil se jako plně naložený ropný tanker, který právě unesli piráti a nutí ho opustit kurz nastavený směrem k rajskému ostrovu. 
"Třeba vám tohle osvěží paměť?" Tuvessonová mu ukázala plastové pouzdro s fotografií. "Tohle měla oběť položené na těle."
Fabian si pouzdro vzal, podíval se na fotku a okamžitě mu bylo jasné, že na rajský ostrov může zapomenout. Tento obrázek poznával, i když si nepamatoval, kdy ho viděl naposledy. Byla to školní skupinová fotografie z deváté třídy. Poslední sníme, kde byli všichni pohromadě. On sám byl v druhé řadě a šikmo za ním stál Jörgen Pålsson.
Přeškrtnutý černým fixem."


Fabian se jen neochotně vzdá volna a připojí se k honu na vraha. Jde přece i o jeho minulost. Minulost, na kterou není příliš hrdý a na kterou by radši zapomněl .....


Autor hned od začátku nasadil vysokou laťku. Problém šikany, promyšlená pomsta po 30 letech, brutální vraždy. Děj je navíc prokládán zápisky z osobního deníku týraného chlapce, který by k smrti vyděsil asi každého rodiče. 

Fabian jako postava nebyl vůbec marný. Chytrý sympaťák v nejlepších letech, který jako každý správný severský vyšetřovatel má nějakou neřest. Tentokrát to však není alkohol, ale ženské. Snaží se však napravit a poslepovat střípky svého manželství dohromady. Ve svém rodném městě chce se svojí ženou a synem začít nový, lepší život. Jestli se mu to podaří, to si musíte přečíst sami...

Zpočátku to vypadalo na jasný případ a motiv. Oběť šikany se mstí. Jednoduché jak facka. Nenechte se však nachytat. Několik překvapivých dějových zvratů velice rychle posune celé pátrání na úplně jinou úroveň. Kdo je útočník a kdo je oběť? Kdo si zaslouží potrestat? 

Děj rychle utíkal i díky krátkým kapitolám. Závěr byl pak dle očekávání strhující a čtení jsem si užila až do časných ranních hodin. Jediné, co mi dělalo menší potíž, byla švédská jména. Těžko se vyslovují a ani v hlavě mi moc dobře nejdou přehrát. 

Vždy, když vidím lesklé razítko s nápisem "světový bestseller", bývám lehce skeptická a tato doporučení beru s velkou rezervou. Oběť bez tváře mě však příjemně překvapila. Zajímavý hlavní hrdina, nestandardní pátrací tým, nápadité vyšetřovací techniky, neotřelé a extrémně brutální provedení vražd, divoké dějové zvraty, i na erotiku došlo. Za mě maximální spokojenost a doporučila bych ji všem fanouškům Joa Nesbøho, Larse Keplera, Stiega Larssona nebo Jusi Adlera Olsena. 


Kdy knihu Oběť bez tváře rozhodně číst
  • patříte mezi fanoušky Nesba, Keplera, Olsena nebo Larssona 
  • líbí se vám, když má příběh i sociální přesah
  • máte rádi překvapení

Kdy knihu Oběť bez tváře rozhodně nečíst
  • vadí vám příliš morbidní vraždy
  • máte osobní zkušenosti s šikanou
  • žijete s puberťákem



Za zajímavý čtenářský i kulinářský zážitek děkuji nakladatelství Ikar v jejichž nabídce najdete i knihu Oběť bez tváře.

O autorovi


Stefan Ahnhem se narodil ve Stockholmu, kde dodnes žije s manželkou a čtyřmi dětmi. Má za sebou více než dvacet let zkušeností uznávaného televizního i filmového scénáristy, podílel se mimo jiné například na filmové sérii Wallander, mnoha původních i adaptovaných scénářů různých žánrů, od komedií po thrillery. 
Jeho debutem na poli literatury se stal v roce 2014 1. díl série Fabian Risk - Oběť bez tváře. Pak následoval Devátý hrob a Osmnáct pod nulou. Celá trilogie se stala mezinárodním bestselerem. 


Žádné komentáře:

Okomentovat