úterý 24. června 2014

Knihoběžník 3


A opět tu máme "knih oběžné" úterý a opět jsem pro vás někde ukryla knihu. První dvě knížky se ve svých skrýších ani neohřály, tak uvidím, zda vás svým výběrem zaujmu i tentokrát. Jestli netušíte, o jakou akci se jedná, doporučuji mrknout na článek Knihoběžník 1 nebo navštívit stránky www.knihobeznik.cz

Pokud máte rádi historii a detektivní příběhy, tak vás určitě osloví Ztracené stříbro od Lindsey Davisové. Příběh je zasazen do prostředí starověkého Říma roku 70 našeho letopočtu za vlády císaře Vespasiána. Hlavní hrdina, soukromý informátor Marcus Didius Falcone, se nešťastnou náhodou připlete ke krádeži císařských ingotů z britských dolů a tak začíná příběh plný napětí a nečekaných zvratů.

Knížka je první z řady příběhů o Falcovi (takový římský Colombo s italskou matkou), tak třeba vás navnadí na další díly, které máme k dispozici v městské knihovně Prostějov. Mě osobně dělaly trošku problémy jména, ale když se přes to přenesete, určitě oceníte autorčin vypravěčský styl a lehký humor.




A kam jsem knížku pro vás ukryla? Nejlepší místo v Prostějově , které mě napadlo jako vhodné pro umístění knihy tohoto žánru, je krásná historická budova staré radnice a současného Muzea Prostějovska. Radní se budovu rozhodli postavit v roce 1521 a za 9 let byla radnice na světě. Cesta to nebyla jednoduchá. Projekt stavby musel být řešen tak, aby radnice harmonicky splývala s chrámem a jeho věží. Také s penězi byl problém. Výkupem měšťanských domů a vyplácením mzdy dělníkům se město značně zadlužilo. Aby mohla být stavba vůbec dokončena, páni starší ještě  téhož roku "prodali rathúz i podle práva odevzdali Johanesovi Klimejškovu synu za 200 hřiven". Ten se při kupu zavázal, že bude platit z domu takovou činži, jako "jiní šenkovních domuov platí". To tedy znamená, že první prostějovská radnice byla právovárečným domem. Obec úřadovala pouze v místnosti v prvním patře, přízemí bylo vyhrazeno kupecké činnosti a od konce 16. století zde byla i městská zbrojnice. V roce 1903 došlo ke změně využití objektu a byl uvolněn pro památkové účely města. (zdroj kniha Slavné stavby Prostějova, Praha Foibos, 2009)


Knížku Ztracené stříbro od Lindsey Dawisové najdete na ochozu úúúplně vzadu. Má moc krásný výhled na kostel, tak uvidíme, jak dlouho se jím bude kochat, než ji někdo najde a přečte :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat