neděle 29. června 2014

Zakletá

Název:  Zakletá
Autor: Orson Scott Card
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2013
Počet stránek: 428








Celkové hodnocení: *****




Od Orsona Scotta Carda jsem kdysi dávno četla Enderovu hru. Tenkrát mě hrozně nadchla. Přečetla jsem všechny díly i stínovou sérii. Nejlepší byly ty první, ostatní už pokulhávaly, ale i tak to stálo za to. Na Enderově hře jsem byla i v kině. Nebylo to špatné, škoda že autoři vynechali tolik věcí... Možná by Enderovi víc slušel seriál, ale to je jen můj názor. Ale vraťme se k Zakleté.

Když desetiletý Ivan Petrovič Smetskij v hustém karpatském lese narazí na spící dívku, okolo níž je hluboký příkop plný listí, netuší, že potkal svůj osud. Pro tentokrát sice uteče, ale na tajemnou mýtinu nepřestává myslet. Uběhnou léta. Jeho rodina přijme židovskou víru, aby mohli emigrovat do Ameriky. Z Ivana se tak stane Izák Šlomo. Je z něj výborný student slovanských jazyků, skvělý atlet a s půvabnou Ruthie plánují společnou budoucnost. Aby mohl dokončit svoje studia, potřebuje prozkoumat nějaké dokumenty přímo v Rusku. Odjede tedy do míst, kde strávil dětství. 

Neustále se mu vrací vzpomínky na zážitek z dětství a tak se rozhodne zkusit místo vyhledat. Louku v lese nakonec najde a opravdu tam na podstavci spí půvabná dívka. Střeží ji však obrovský medvěd, který žije v hlubokém příkopu kolem spící krásky. Ivan ho lstí obejde a dívku polibkem probudí. Ta po něm dokonalou straroslověnštinou chce, aby jí slíbil sňatek. Ivan ji poslechne. Medvěd zmizí a objeví se dva mosty. Jeden do světa dívky a druhý do jeho světa. Kráska se představí jako princezna království Tajna Kateřina a vysvětlí mu, že ji zaklela zlá vdova Jaga, která svými zlými kouzly sužuje celé království. Když si Ivan Kateřinu vezme, ztratí Jaga nárok na trůn a Tajna před ní zůstane uchráněna. Z tohoto plánu Ivan moc nadšený není, má přece doma Ruthie. Kateřina ho však přesvědčí a vezme ho do svého světa. A tak pro Ivana začne divoké dobrodružství plné čarodějnic a bohatýrů ve světě, kde vládne magie a jeho znalosti a dovednosti jsou všem jen k smíchu, protože v tomto světě přežije jen ten, kdo umí  nejlépe zacházet s mečem. Dokáže si získat úctu a lásku princezny? Porazí zákeřnou čarodějnici? Podaří se mu zachránit království? Dá přednost Ruthie před Kateřinou?

Zakletá je moc pěkně napsaná nenáročná a čtivá fantasy na motivy příběhu O Šípkové Růžence. Autor zde moc pěkně zpracoval ruské byliny. Na Enderovu hru to sice nemělo, ale ani to neurazilo. Taková sympatická pohádka pro dospělé. 

Žádné komentáře:

Okomentovat