čtvrtek 26. února 2015

Vraždy v kruhu

Název: Vraždy v kruhu
Autor: Iva Procházková
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 336









Celkové hodnocení: *****


O novém seriálu české televize Vraždy v kruhu mluvily kolegyně v práci jenom v samých superlativech. Co bych to byla za zvídavou knihovnici, kdybych si nechala ujít knížku, na jejíž motivy seriál vznikl! A tak jsem se pustila do detektivky od spisovatelky Ivy Procházkové s podnázvem Muž na dně.

Iva Procházková rozehrává zajímavě laděný detektivní příběh z létem rozpálené Prahy. Hlavním hrdinou je Marián Holina. Starší zkušený pražský policista se slovenskými kořeny. Vyšetřuje vraždu kladenského podporučíka Osvalda Zapletala, kterého nalezli utonulého v autě na dně nedalekého opuštěného zatopeného lomu.

"Utopil se?"
"Všechno tomu nasvědčuje, ale potvrdí to až pitva."
Blížilo se poledne, slunce stálo téměř kolmo nad jícnem lomu. Tyrkysově modré jezero na pohled působilo osvěžujícím dojmem, ale vzduch byl tak rozpálený, že ho malá vodní plocha uprostřed skal nedokázala zchladit. Policisté i hasiči měli krátké rukávy, přesto jim horko dávalo zabrat. Ještě hůř na tom byli technici v ochranných kombinézách. Zapletalova bílá octavia stála vytažená na břehu, mrtvý v ní ležel vmáčknutý mezi přední sedadla.
"Předpokládáme, že mu zjistíme alkohol v krvi," poznamenala Léblová. "Asi větší množství, jinak by z auta bez problémů vyplaval. Technici našli na podlaze láhev od metaxy."
Léblová mluvila jako obvykle kusým tónem. Před pitvou se málokdy nechala strhnout k hypotézám. Marián a Dviš po voze klouzali pohledem. Stále ještě z něj kapala voda, obě přední okna byla srolovaná dolů, klíček zasunutý v zapalování. Marián se rozhlédl po břehu. Někde se svažoval až k hladině, jinde byl nepřístupný. Tam, kde auto spadlo do vody, ležela hladina jezera ani ne v metrové hloubce.
"Mohl se uhodit do hlavy a ztratit vědomí," řekl Diviš.
"Na hlavě žádné viditelné zranění nemá. Ale tady, vidíte?" ukázala na slabě zamodralý pruh na obou zápěstích. "Jako by měl spoutané ruce."


Vyšetřování ukáže, že Osvald nebyl žádný svatoušek. Byl závislý na marihuaně a sexuálně obtěžoval a následně vydíral mladé dívky ve svém okolí. Zaútočil a brutálně znásilnil i Hedviku, přítelkyni zahradníka Jáchyma. Ten Zapletalovi výměnou za shovívavost nad jeho pěstírnou pravidelně dodával konopí.  Podezřelí jsou i Yadira a Radim Beranovi. Ti společně s dcerou Ninou bydleli hned vedle nebožtíka  Osvalda a jeho staré matky. Ta Yadiru vydírala. Když pak stará Zapletalová musela na operaci do nemocnice, výnosnou činnost převzal syn.

Marián vede vyšetřování společně s mladým parťákem Divišem. V pátrání po vrahovi jim pomáhá půvabná astroložka Sabina, jejíž manžel Rosťa je Mariánovým šéfem. Sabina má s Mariánem poměr a chce se s Rosťou nechat rozvést. Hvězdy jim však v soukromém životě nepřejí...

Postava Mariána mě nadchla. Inteligentní, samostatný, schopný, trošku jízlivý Slovák s osobitým smyslem pro humor. Moc mě bavily jeho vtípky, maďarské i slovenské hlášky a drobné lumpárny. Když jsem pak viděla seriál, byla jsem trošku zklamaná. Představovala jsem si ho jako velkého chlapa, trochu hromotluka a když pak mé oko uzřelo Trojana.... No.... Ale jo, po pár dílech jsem ho vzala na milost a musím říct, že seriál se celkem vydařil, i když kniha asi byla lepší. Navíc se mi líbil fakt, že knížka byla jakýmsi úvodem k celému seriálu. V podstatě tam kde končí kniha začíná televizní adaptace. Čtenář si tak může užít hlubší souvislosti mezi postavami aniž by dopředu věděl, jak se bude další děj vyvíjet.

O autorce


Iva Procházková se narodila 13. června 1953 v Olomouci. Je autorkou literatury převážně pro děti, ale píše i pro dospělé. Dětství prožila v Praze. V roce 1972 maturovala na gymnáziu, z politických důvodů v dalším studiu nepokračovala. Pracovala jako pomocnice na letišti a uklízečka. První kdyhy vydala koncem 70. let. V roce 1983 s rodinou emigrovala a usadila se v Rakousku, posléze v Německu. Tam se dál věnovala tvorbě pro dětské i dospělé čtenáře. Po politickém převratu v roce 1989 začala publikovat také v českých zemích. Natrvalo se do vlasti vrátila v roce 1994. Žije a tvoří v Praze, publikuje česky i německy.




Žádné komentáře:

Okomentovat