čtvrtek 29. října 2015

O krok pozadu

Název: O krok pozadu
Autor: Henning Mankell
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015 
Počet stránek: 563









Celkové hodnocení: *****




Knihy Henninga Mankela mi už dříve několik lidí doporučovalo. Na jeho příběhy jsem si však nezvládala udělat čas. Bohužel mě nedávno zastihla zpráva, že nás švédský spisovatel opustil nadobro. Proto jsem se rozhodla čas na čtení jeho knihy si prostě udělat. A jak dopadlo moje první setkání s tímto švédským spisovatelem?

Komisař Kurt Wallander prožívá velmi perné léto. Nejen, že se vyrovnává se smrtí otce a řeší závažný zdravotní problém, ale musí rozlousknout vraždu svého kolegy, Karla Everta Svedberga, a záhadné zmizení tří mladých lidí. Ti se rozhodli oslavit slunovrat v kostýmech z osmnáctého století na pikniku v národním parku. Pak se záhadně vypařili a až na pár pohlednic z Evropy jako by se po nich slehla zem. Při pátrání po vrahovi kolegy policisty Wallander navíc zjistí, že Svedberg nevěřil, že by si mládež jen tak odjela a pátral po pohřešované trojici na vlastní pěst.

"Něco se stalo," řekla. "Já nevím co. Ale něco vážného. Isa se mýlí. Nikam neodjeli. Pořád jsou tady."
Walander zahlédl v jejích očích slzy.
"Proč mi nikdo nechce věřit?Poslouchal mě jediný člověk. Ale ten už mi nepomůže."
Wallander zatajil dech.
"Poslouchal vás jediný člověk," zopakoval opatrně. "Rozuměl jsem dobře?"
"Ano."
"Předpokládám, že myslíte policistu, který vás navštívil na konci června."
Překvapeně na něj pohlédla.
"Přišel víckrát. Nejenom tehdy. V červenci tu byl každý týden. Zastavil se taky několikrát teď v srpnu."
"Máte na mysli policistu Svedberga?" 
"Proč musel umřít?" zeptala se. "Byl jediný, kdo poslouchal. Byl stejně neklidný jako já."
Wallander mlčel.
Najednou neměl co říct."


Kam se poděli pohřešované děti? Co Svedberg zjistil, že musel zemřít? Komisař Wallander pokračuje v pátrání, které započal jeho mrtvý spolupracovník. Vždy je však ve vyšetřování o pomyslný krok pozadu. Podaří se mu i přes to dostihnout vraha?

Když jsem si představovala postavu Kurta Wallandera, jako by Henningu Mankellovi z oka vypadl. Starší mrzoutský komisař trpící lehkou nadváhou a curkovkou. Přesto paličatě odmítá lékařova doporučení a na zdravou životosprávu nijak nedbá. Na to je příliš zaměstnaný. V soukromém životě je osamocený. Je rozvedený, dcera má vlastní život, nedávno mu zesnul otec a opustila ho přítelkyně.  I když se u Wallandera žádných akčních scén nedočkáte, pracuje na případu na 110 %. Je skvělý v dedukci, hodně používá "policejní instinkt" a vede špičkový vyšetřovací tým. Vždy, když svoje kolegy požádá o zajištění stop nebo o podporu při vyšetřování, dokáží vše zvládnout na jedničku. Wallander má tak volné ruce pro vlastní úvahy a závěry.

Toto byla moje první kniha od Henninga Mankella a musím konstatovat, že nebyla vůbec špatná. Taková klasická poctivá čtivá kriminálka z atraktivního severského prostředí. Děj měl příjemný spád, i když kdyby měla knížka o pár stránek méně, vůbec bych se nezlobila. Napínavé scény byly vhodně vyváženy popisem běžné policejní práce. Jednotlivé stopy autor opravdu pěkně servíroval. Vždy je dopodrobna rozebral a vůbec čtenáře tak nějak otcovsky provázel postupně případem, až jste s Wallanderem chodili i čůrat. Doslova. Také jsem ocenila, že nebyl problém číst knihu bez návaznosti na předchozí díly. Autor se hodně soustředil na případ a komisařovu minulost řešil jen okrajově, takže nebyl problém s orientací v ději.


V knize si pohřešovaní mladí lidé si hráli na piknik z 18. století. K němu si pouštěli dobovou hudbu od Carla Michaela Bellmana, který je považován za švédského národního básníka a skladatele. Do jeho tvorby patří i Fredmanovy epištoly, které jsou v knize zmiňovány v podání dalšího švédského umělce a trubadůra Freda Åkerströma. Takže pokud vás zajímá, jaká muzika frčela ve Švédsku v 18. století, směle do toho ;-)




Kdy O krok pozadu číst
  • jste fanoušky "severských detektivek"
  • máte rádi poctivé klasické kriminální příběhy
  • oceníte, když má hrdina za zády extrémně schopný tým

Kdy O krok pozadu nečíst
  • nemocný hrdina starší 50 let pro vás není atraktivní
  • potrpíte si na honičky, střílečky a vůbec akční scény
  • neustálé zmínky o nemoci vám lezou na nervy


Za příjemný čtenářský zážitek děkuji  Knihy Dobrovský, kde najdete jak O krok pozadu tak i další knihy Henninga Mankella.


O autorovi

Henning Mankell se narodil 3. února 1948 ve Stockholmu a zemřel 5. října 2015 v Göteborgu. Působil jako herec, divadelní režisér a manažer jak ve Švédsku, tak především v Mosambiku, kde vedl divadelní soubor Avenida a psal stranou evropského ruchu. Na začátku devadesátých let vytvořil postavu komisaře Wallandera a napsal o něm sérii knih, které ho proslavily po celém světě. U nás nakladatelství Host vydalo Vrazi bez tváře, Psi z Rigy, Bílá lvice, Usměvavý muž, Ve slepé uličce, pátá žena a  O krok pozadu. Těšit se ještě můžete na Firewall, Pyramidu, Neklidného muže a Ruku.
Kromě série o Kurtu Wallanderovy vyšel u nás i jeho detektivní thriller Číňan. 

Žádné komentáře:

Okomentovat