středa 21. října 2015

Testováno dětmi


Lehce nestíhám, nestačím a tak po delší odmlce je tu opět rubrika o tom, co čteme doma se svými dětmi. Pro ty, kteří netuší, tak mám doma dva caparty - pětiletou Elišku a osmiletého Toníka.




Poslední týdny se nesly ve znamení Ultimativního Spider-mana a Fantastické čtyřky. Tento klasický komiks od Marvelu má u nás na svědomí nakladatelství Crew s.r.o.

První díl legendárního komiksu o pavoučím muži ukazuje samotný vznik Spider-mana. Chytrého, ale ne moc oblíbeného, studenta Petera Parkera kousne radioaktivní pavouk a on získá jeho pavoučí  schopnosti. Vyrobí si superoblek a rozhodne se žít dvojí život. Ve dne uťáplý student, po večerech pubertální bojovník za spravedlnost.

Jako bonus je připojen příběh fantastické čtyřky. Sice je to až sedmý díl, ale na začátku je shrnutí, co se dělo v předchozích částech, takže o nic nepřijdete. Čtveřice vědců, kteří po ozáření ve vesmíru získali superschopnosti jako jsou neviditelnost, pružnost, samovznícení nebo kamenná pokožka, opět řeší, jak se stát zase obyčejnými lidmi a přitom zachraňují svět před superpadouchy. 


Myslím, že každé dítě potřebuje nějakého toho superhrdinu s kterým se může ztotožnit. Toníka tento nenápadný sešitek doslova pohltil a do čtení se ponořil tak, že v knížce listoval i za chůze. Doma pak nenápadně sondoval, jestli máme v knihovně k půjčení i další díly a kdy mu je donesu.


Hodnocení: *****



Toník na konci školního roku paní učitelce slíbil, že přes prázdniny přečte alespoň jednu knihu. Vybrala jsem mu tedy starou dobrou klasiku od Arnolda Lobela Kvak a Žbluňk jsou kamarádi. Knížka patří do kategorie první čtení a vydává ji Albatros.

V mojí věkové skupině tato knížka neminula snad nikoho. Klasický příběh o dvou kamarádech žabácích (ropušáka a skokana), kteří zažívají různá všedně/nevšední dobrodružství, kdysi patřil do povinné četby. Žabáci spolu hledali například upadený knoflík, řešili Žbluňkovy plavky nebo třeba Kvakovu nemoc.

Do této knížky se Tondovi nejdřív moc nechtělo. Postupně se však do příběhu zabral a vcelku se mu líbil. Holt, Kvak a Žbluňk zrovna moc akční nejsou a Spider-man je tvrdá konkurence. Myslím však, že mu knížka pomohla pochopit, jak má kamarádství vlastně vypadat. Vždyť správní kamarádi by si měli pomáhat a stát při sobě, i když ten druhý třeba zrovna nemá svůj den. 


Hodnocení: *****



Příběh Pipi Dlouhé punčochy z vily Vilekuly od Astrid Lindgrenové zná snad taky každý. U nás ji vydalo nakladatelství Albatros a ilustroval ji Aldof Born.

Pipi je velice zvláštní holčička. Je jí 9 let. Maminku má v nebíčku a její tatínek je námořní kapitán a ztratil se na moři. Pipi nevěří, že se utopil a tak opustí tatínkovu loď a nastěhuje se do vily Vilekuly, aby tam na něj počkala. Pipi má zrzavé culíky, je pihovatá, má neposlušné punčochy, obrovské boty a uzvedne koně, protože má ukrutnou sílu. Ve vile jí dělá společnost opička pan Nilson, kůň a sousedovic děti Tomík a Anika. Společně zažívají různá divoká a neobvyklá dobrodružství.

Tuhle knížku jsme četly s Eliškou před spaním. Postava Pipi se jí moc líbila a mám takové lehké podezření, že by chtěla být trochu jako ona. No, alespoň se už nechce nechat přejmenovat na Hermionu.  Teď jen trnu, kdy po mě bude chtít pořídit opici nebo nedej bože koně ;-)


Hodnocení: *****


Žádné komentáře:

Okomentovat