čtvrtek 2. června 2016

Zrno je grunt

Název: Zrno je grunt
Autor: Laura Agar Wilsonová
Nakladatelství: Euromedia Group k.s. - Ikar
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 256









Celkové hodnocení: *****




Na posledních třídních schůzkách ve škole, kam chodí můj syn, se probírala zajímavá věc. Kuchařky si stěžovaly, že když přidaly do bramborové kaše vařené kroupy, nikdo z dětí to nechtěl jíst. Popravdě nedivím se jim, taky by mi to, takhle bez varování, přišlo prapodivné. Neříkám, že je vyloženě špatné do dětského jídelníčku zařadit víc zrníček, ale cpát je zrovna do bramborové kaše mi přijde asi už trošku přes čáru. A tak jsem uvítala kuchařku Zrno je grunt s myšlenkou, že se o tomto novém trendu znovuobjevování tradičních odrůd obilovin dozvím trošku víc a opět něčemu novému přiučím....

Autorky (jsou tři) na úvod stručně shrnuly historii nejrůznějších obilovin. Můžete se v něm dočíst, co jsou to "starověké cereálie", na jakých obilovinách si pochutnávali faraoni v Egyptě nebo staří Aztékové, čím nám obiloviny prospívají a proč by neměly chybět v našem jídelníčku. Následoval podrobnější popis jednotlivých druhů obilovin, například quinoy, pohanky, miličky nebo exotické maranty. V dnešní době bezlepkových strašáků nesmělo chybět rozdělení na obiloviny bezlepkové a s lepkem. Dozvíte se, jak obiloviny správně připravit a nechyběla ani přehledná tabulka vitamínů a minerálů, které jaký druh obiloviny obsahuje.

Samotné recepty byly rozděleny podle druhu pokrmu na snídaně, polévky, saláty, rizota a pilafy, karbanátky a lehká jídla, dušené a zapékané pokrmy a nechyběly ani nejrůznější sladkosti. U každého z nich byl vždy uveden počet porcí a doba přípravy. Samozřejmě nechyběl ani seznam ingrediencí, pracovní postup  a tipy na případné obměny pokrmu.


Já jsem se rozhodla vyzkoušet pšeničné müsli s bobulovým ovocem. Pracovní postup nevypadal nijak technologicky náročně. Uvařená pšenice se smíchala s bílým jogurtem, dosladila medem a ozdobila ovocem. Při přípravě nenastaly žádné komplikace, jen jsem trošku neodhadla množství medu a osladila si život o krapítek víc než normálně. Chlapovy, který se chystá celý den štípat dříví, bych se takovou snídani předložit asi bála, ale pro holku z kanceláře, která si hlídá linii, je to ideální start nového dne.




Abych nezůstala u studené kuchyně, jako další jsem zkusila uvařit krémovou zelnou polévku s pšenicí. Kombinace zelí, bílých fazolí, pórku a krup se sice zdála na první pohled celkem vražedná, ale přesto mile překvapila. Hustá polévka zasytila a kupodivu žádné nafouknuté bříško nebo podobné nepříjemnosti se nekonaly.


No a protože zrno je možná grunt, ale maso je maso, vyzkoušela jsem  i jeden masitý pokrm - hovězí karbenátky vylepšené ječmenem. Žádná věda to nebyla, do  umletého hovězího masa se jednoduše přidaly uvařené ječné kroupy. Původní recept sice počítal s podáváním ve stylu "mekáč", takže v bulce, děti si však odhlasovaly bramborovou kaši. Ječmen dodal karbenátkům zajímavou strukturu a člověk měl tak nějak lepší pocit, že udělal něco málo pro svoje zdraví. 




Jednou z prvních věcí, které si při čtení nové kuchařky všímám, je určitě grafika. V této publikaci najdete krásné a opravdu lákavé celostránkové fotografie. Škoda jen, že nejsou u všech jídel. Recepty nejsou na sobě nijak namačkané, jsou pěkně přehledné a snadno čitelné. V knize naleznete jak tradiční pokrmy, které obiloviny jen nějakým způsobem lehce doplňují, tak i různá exotická jídla, v kterých semínka hrají vyloženě prim.

Při čtení kuchařky mě až překvapilo, z jak velkého množství druhů zrn se dá vařit a jak malé množství v naší kuchyni opravdu používám. Recepty jsou velice jednoduché, takže vaření zvládnou i úplní začátečníci, a většinou vychází z jídel, které doma běžně vaříte. Pokud hledáte nějakou zajímavou inspiraci pro svoji kuchyni, knížkou Zrno je grunt určitě nic nezkazíte.



Kdy Zrno je grunt rozhodně číst
  • chcete udělat něco pro svoje zdraví
  • zajímáte se o moderní trendy v kuchyni
  • rádi zkoušíte nové chutě


Kdy Zrno je grunt rozhodně nečíst
  • připálíte i vodu na čaj
  • máte pocit, že zrní je jen a pouze pro slepice
  • jste v kuchyni konzervativní a žádné novoty vám do ní nesmí


Podobné knihy



Za skvělý kulinářský zážitek děkuji internetovému knihkupectví Bux.cz, kde najdete jak Zrno je grunt, tak i další skvělé kuchařky .


O autorkách

Laura Agarová Wilsonová  je školitelka v oboru lidského zdraví a spisovatelka, která s vášnivým zájmem vyvíjí nové recepty. Založila populární blog wholeheartedlyhealthy.com, v němž na základě četných vlastních zkušeností udílí rady ohledně zdravého životního stylu a výživy. Svoji práci představuje veřejnosti na webových stránkách BBC Good Food, Grazia Daily a Cannel 4 Food. Pravidelně přispívá do listu Huffington Post a v časopisu Healthy Magazine se objevuje jako Healthy Hero.




Jodi Morenová je povoláním kuchařka a fotografka specializující se na gastronomii. Provozuje blog whatscookinggoodlooking.com a svoji práci zveřejňuje v mnoha médiích zahrnujících Huffington Post, Edible Magazine, Food52, Gourmet, Self Magazine Buzzfeed, The Kitchn a VegNews Magazine. Časopisy Better Homes and Gardnes a Shape Magazine byla vyhlášena jedním z nejlepších bloggerů zabývajících se zdravou výživou a časopis Saveur Magazin zvolil její blog absolutní jedničkou roku 2014.




Sarah W. Caronová je starší redaktorkou listu Bangor Daily News, spisovatelkou na volné noze a tvůrkyní nových receptů. Vedle vlastního novinového sloupku Maine Course píše pro časopisy jako například Bella, Connecticut Magazine, Betty Crocker a iVillage. Rovněž má blog sarahscucinabella.com, který byl FriendsEat v roce 2009 zařazen do Top 25 gastronomických blogů a časopisem Saveur Magazin jmenován jednou ze "Sites We Love".




2 komentáře:

  1. To vypadá zajímavě :-) Je fakt, že takový ječmen či kroupy v kuchyni vůbec nepoužívám. Ne že bych je neznala, ale popravdě řečeno vůbec netuším, co bych z nich mohla vařit, takže tahle kuchařka vypadá jako dobrá inspirace :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, jako inspirace to vůbec nebylo špatné. Taky "zrní" v kuchyni moc nepoužívám a v kuchařce jsem našla pár zajímavých tipů. Dobré to bylo ;-)

      Vymazat