středa 3. srpna 2016

Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel)

Název: Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel)
Autor: Jonas Jonasson
Nakladatelství: Panteon
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 317








Celkové hodnocení: *****



Stoletý stařík mě moc nezaujal a Analfabetku jsem kvůli mediálním humbuku kolem záměrně ignorovala. Zabiják mě však nalákal svojí obálkou. Drsný mafián s bouchačkou a baseballovou pálkou na přebalu se ideálně hodil na dovolenou do slunné Itálie. Proto jsem se rozhodla dát Jonasu Jonassonovi ještě šanci a zabalila jsem si Anderse do prázdninového baťůžku.

Příběh se točí kolem nesourodé trojice, kterou okolnosti svedou dohromady. Recepční Per Persson, farářka Johanna Kjellanderová a Johan Anders, známý též jako Zabiják Anders, na sebe narazí v Stockholmském penzionu Mořský mys. Slovo dá slovo a rozjedou výnosný obchod. Per a Johana vyřizují administrativu, zajišťují kontakt se zákazníky a reklamu. Oproti tomu Zabiják Anders na objednávku láme kosti. Vše klape jak na drátkách, do chvíle, kdy milý vrahoun potká Ježíše a odmítne ubližovat lidem.


"Co říkal Ježíš, že máš udělat potom?"
"Sbalit prachy a vypadnout, jak jsem řek."
"Jo, samozřejmě. Ale přesněji? Snad všichni Švédi vědí, kdo jsi, to chápeš, ne? Všude tě poznají. A v patách máš přibližně všechny kriminální a polokriminální živly z celého hlavního města.To jsi Ježíšovi vyprávěl?"
Zabiják Anders mlčel. A pak mlčel ještě chvilku.
Farářka předpokládala, že se pokouší o další spojení a že možná nepřichází žádná odpověď? To by si Zabiják Anders neměl brát osobně, Ježíšovi to možná jenom nějak splynulo. Má toho přece tolik: plnit prázdné sítě rybami, vdechovat život mrtvým synům vdov, vracet zrak slepým, vyhánět démony z mužů, kteří neumějí mluvit... Víc důkazního materiálu najde v Lukášovi, kapitola pět a Matoušovi kapitola devět, pokud jí Zabiják Anders nevěří.
Recepční se ošíval. Vážně je tohle příležitost k provokacím?
Nicméně Zabiják Anders provokaci neodhalil. Ona má přece pravdu! Ježíš musí mít pořád plné ruce práce. Tuhle věc bude muset vyřešit sám. Nebo požádá o radu někoho jiného. Třeba tu zatracenou farářku.
"Máš nějakej návrh?" zavrčel mrzutě.
"Ptáš se mě, nebo Ježíše?" řekla farářka a vysloužila si zlý pohled od recepčního: Už nezacházej příliš daleko!
"Ptám se tebe, do prdele," odpověděl Zabiják Anders."

Naše nesvatá trojice se snaží zachránit, co se dá a vydávají se na cestu obytným vozem napříč Švédskem. Ani to však Anderse neodradí a cestou páchá dobré skutky a šíří slovo boží...


Anders je, pravda, zvláštní chlapík. Rozumu moc nepobral, ani praktický moc není, zato však zná latinské názvy hub a když smíchá alkohol a prášky, nezná bratra. Další hlavní postavou je recepční. Tak trochu nemastný, neslaný, ustrašený svobodný muž, který si spokojeně žije v tom svém hotelovém světě. Lidi ani násilí moc nevyhledává, přesto se najdou chvilky, kdy se projeví jako celý muž. Poslední z trojice je farářka Johana. Měla krušné dětství a tak nějak zahořkla na lidi. Má v sobě velkou dávku kuráže a drzosti. Umí přesvědčit ostatní o své pravdě a kdyby na to přišlo, dokázala by vymámit z jalové krávy tele. Svojí výřečností drží partu pohromadě.

Ani jeden z hrdinů není žádný svatoušek. Mají však mezi sebou jakési zvláštní zoufalé pouto a i když často nemají daleko k tomu, aby jeden druhého fyzicky napadli nebo obrali o poslední peníze a opustili ho, zůstávají spolu. Využívají se navzájem, lžou si, kradou, přesto se však někde hluboko mají rádi.

Příběh je to velice zajímavý a hlavně nestandartní. V podstatě popisuje transformaci bývalého vězně a zabijáka na vánočního skřítka. Pobaví vás a zároveň máte pocit, že jste o něco moudřejší (minimálně se dozvíte, jak se latinsky řekne mochomůrka). Nečekejte však žádné extrémně veselé dialogy u kterých budete hýkat smíchy. Jonassonův humor je suchý, přímočarý a cynický. Jeho vtipy jsou vystavěny především na bláznivých a neřešitelných situacích, do kterých se postavy dostávají a z kterých vyváznou většinou díky nějaké nepochopitelné náhodě.

Jonas Jonasson mě příjemně překvapil. Příběh o Zabijákovi Andersovi mi představil zajímavé osobnosti s neméně zajímavým osudem a i když to byli vesměs lumpové jak vyšití, nakonec jsem si je oblíbila a jen nerada se s nimi loučila. Jen jedno malé upozornění. Pokud si knihu, jako já, bude brát s sebou na pláž, dejte pozor, ať si nespálíte záda. Snadno se vám totiž při čtení může stát, že se zapomenete se namazat ;-)

  
Kdy Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) rozhodně číst
  • máte rádi inteligentní decentní humor
  • líbí se vám neobvyklé příběhy s překvapivým koncem
  • baví vás zabijáci

Kdy Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) rozhodně nečíst
  • dáváte přednost romantickým příběhům
  • nesnášíte houby
  • zabijáci vás děsí

O autorovi

Jonas Jonasson (původním jménem Per Ola Jonasson) se narodil 6. července 1961 ve Växjö ve Švédsku. Po studiích pracoval jako nezávislý mediální poradce pro noviny Smalandsposten a Expressen. Později založil vlastní konzultační firmu. Po 20 letech strávených v mediálním světě všechno prodal a přestěhoval se do Švýcarska. Jeho román Stoletý stařík, který vylezl z okna rozpoutal ve Švédsku pravé šílenství. Knihu se stejným úspěchem vydala i další evropská nakladatelství a stal se z ní světový bestseller. Byla dokonce i zfilmována. Další knihou v pořadí pak byla Analfabetka, která neuměla počítat. Posledním autorovým počinem je Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel).


4 komentáře:

  1. ¨Snad se k téhle knize taky někdy dostanu. Analfabetka byla docela fajn, ještě mi ale chybí Stařík, kterému dám asi přednost :) Pěkně napsané!

    OdpovědětVymazat
  2. Čítala som Staříka a kniha sa mi veľmi páčila, do Analfabetky sa mi nejako nechcelo, ale s novou knihou vo mne zasa vzbudil záujem, tak možno sa vrhnem na obe.

    OdpovědětVymazat