pondělí 31. října 2016

Když padne noc

Název: Když padne noc
Autor: Jenny Milchman
Nakladatelství: Mystery Press
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 336











Celkové hodnocení: *****


V životě člověka občas nastanou chvíle, kdy se musí postavit démonům minulosti a riskovat, že tak přijde o svoje nejbližší. O večeru, který zásadně zamíchal životy všech přítomných vypráví Jenny Milchman v knížce s příhodným názvem - Když padne noc.


Kdo z nás by nechtěl mít vlastní dům. Rodině Tremontových se tento sen splnil. Sandy, Ben a jejich náctiletá dcera Ivy žijí na samotě v moderní vile, která přesně odpovídá jejich potřebám. Sandy pracuje jako psycholožka a její muž dělá horského průvodce. Nebýt občasných pubertálních výlevů jejich dcery, byl by jejich život možná až příliš klidný. Vše se však změní ve chvíli, kdy do jejich království vtrhnou dva muži.

"Měla pocit, že její kuchyň zničehonic naplnil les - hnědé pařezy a zelené větve - stejné barvy jaké mělo oblečení vetřelců. A k tomu navíc zvláštní, otřesný rudý záblesk, který se hodil k podzimně zbarvenému lesu. Na jednom z kabátů se leskl nelítostný, stále lepkavý šarlat.
Nedávno prolitá krev.
Sandy nejasně postřehla, že Ben nemarnil časem na nic z toho, co lidé většinou dělávají, když se střetnou s realitou, kterou nedokáží zpracovat. Neprotestoval ani nic nepopíral. Z manželových rtů nesplynulo dokonce ani jednoduché Kdo, k čertu, jste? nebo Co děláte v mém domě? Místo toho popadl nejbližší zbraň - nůž na chleba, který ležel na kuchyňské lince - a vymrštil se vpřed."


Nick a Harlan. Trestanci na útěku, kteří zoufale potřebují pomoc, aby mohli překonat horský hřeben. Neváhají použít ty nejhrubší prostředky, aby dosáhli svého cíle. Sandy prožívá čiré zoufalství, když tihle dva výtečníci zaútočí na její rodinu a to netuší, čemu všemu ještě bude muset čelit....


V příběhu se prolíná současnost s minulostí. Dozvídáme se podrobnosti z Nickova dětství. Autorka nám ukazuje, co bylo příčinou toho, že z roztomilého malého chlapečka vyrostl bezcitný netvor. Jak se pak noříte hlouběji a hlouběji do příběhu, objevujete hlubší souvislosti. Skoro vám pak běhá mráz po zádech, když si uvědomíte, jak málo stačí k tomu, aby se zrodil psychopat.

Oba trestanci jsou nebezpeční, i když každý jiným způsobem. Harlan je zosobněním hrubé síly bez mozku. Poslouchá příkazy a zastává "hrubou" práci. Něco jako John Coffey ze Zelené míle. Mozkem celé operace je sadistický a vypočítavý Nick. Úskočný, chytrý, bez špetky svědomí používá Harlana jako nástroj k dosažení svých cílů. Svým chováním mi asi nejvíc připomínal Červeného draka ze stejnojmenné knihy a filmu. Poklidný večer se tak díky těmto dvěma výlupkům promění v peklo.

Na druhé straně barikády pak stojí Sandy. Chytrá, analytická, bránící svoji rodinu. Je ochotná udělat prakticky cokoliv, jen aby udržela svoje blízké naživu. Její manžel, Ben, je klaďas do morku kostí. Klidný, vyrovnaný, houževnatý horal připravený na jakoukoliv situaci. Oproti nim je puberťačka Ivy tak akorát na pár facek. Hormony s ní mlátí na všechny světové strany a komplikuje život nejen svým rodičům, ale hlavně sobě.

Tato kniha patří k nejzajímavějším thrillerům, které jsem v poslední době četla. Autorka z tématu vytěžila opravdu maximum. Vždy, když máte pocit, že se situace uklidnila a ukáže se světlo na konci tunelu, přijde nějaký nečekaný zvrat. Prostě thriller jak má být.

Na závěr mi dovolte malé varování. Když padne noc patří mezi ty knihy, které byste neměli číst večer na samotě u lesa. Obzvlášť když jste doma sami. Může se totiž lehce stát, že skončíte ve 2 ráno s očima jak tenisáky a budete se bát jít vyčůrat.



Kdy Když padne noc rozhodně číst
  • rádi se bojíte
  • líbily se vám filmy Červený drak a Zelená míle
  • baví vás příběhy ze současnosti

Kdy Když padne noc rozhodně nečíst
  • bez trochy romantiky to není ono
  • bydlíte na samotě u lesa 
  • nemáte rádi když se ubližuje lidem a pejskům 

Podobné knihy


Za příjemně oddechový čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Mystery Press, v jejichž nabídce najdete i knihu Když padne noc.


O autorce

Jenny Milchman je americká autorka, která literaturou opravdu žije. Nejenže sama píše, ale rovněž se podílí na kurzech tvůrčího psaní, pořádá řadu akcí pro knihkupce a také je aktivní ve sdružení International Thriller Writes. 
V roce 2013 vydala svůj první thriller Cover of Snow , další pak následovaly s ročním odstupem - 2014 to byl titul Ruin Falls a minulý rok Když padne noc.



  

Žádné komentáře:

Okomentovat