pondělí 10. dubna 2017

Lži století které znají jen zasvěcení

Název: Lži století které znají jen zasvěcení
Autor: Heiko Schrang
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 208










Celkové hodnocení: **



Otázka stará, jako lidstvo samo - kdo za to může?  Kdykoliv došlo k nějaké katastrofě mezinárodních rozměrů, která se vymykala běžným měřítkům, vynořily se i pochybnosti, zda se za tím neukrývá něco víc a na základě šeptandy a "zaručeným zdrojům" vznikaly divoké teorie. Ale znáte to, na každém šprochu je pravdy trochu a kdo ví, jak to doopravdy bylo a kdo má pravdu. Pro všechny milovníky konspiračních teorií vychází v nakladatelství Grada novinka - Lži století, které znají jen zasvědcení od Heiko Schranga.

Kniha je rozdělena do dvou částí. V první naleznete články týkající se šokujících odhalení ze světové historie. Dozvíte se víc o financování nacistů, tajném pozadí útoku na Pearl Harbor nebo další podrobnosti o záhadných úmrtí osobností jako byl Kennedy nebo Herrhausen. Druhá část pak obsahuje nejrůznější doporučení  jak čelit mediální masáži, svému strachu, jak v sobě objevit sílu intuice a odhalit svůj životní úkol.


"Dne 10. října 1990 vypovídala patnáctiletá Kuvajťanka se slzami v očích před americkým kongresem a jeho výborem pro lidská práva o tom, co viděla jako dobrovolnice pracující v nemocnici Al-Addam. Doslova prohlásila: Viděla jsem irácké vojáky se zbraněmi... Přišli do nemocnice, novorozence vyndali z inkubátorů a zařízení si odnesli. Děti nechali klidně ležet na chladné podlaze, kde nakonec zemřely."
Její výpověď vidělo v televizi zhruba 53 milionů občanů USA a mnoho lidí v jiných zemích. Tato zpráva vyvolala po celém světě vlnu pobouření. Veřejně se nad ní rozhořčoval i tehdejší americký prezident George Bush a během následujících pěti týdnů ji zmiňoval nejméně šestkrát. 
Po tomto incidentu stoupl podíl zastánců plánovaného amerického vojenského zásahu proti Iráku na 72 procent, i když ještě v létě se pohyboval jen na 34 procentech. Nyní však americký kongres usoudil, že nastal čas učinit agresivním výpadům "bezskrupulózního diktátora" jednou provždy přítrž.
Tři měsíce po výpovědi patnáctileté Kuvajťanky se rozhořela takzvaná válka v Zálivu, při níž zemřelo 150 000 lidí.
Tvrzení, která vyvolala dramatickou proměnu veřejného mínění, se nakonec ukázala jako naprosto nepodložená. Vyšlo najevo, že dívka, která vypovídala před kongresem, je dcerou kuvajtského diplomata. Dvě zdravotní sestry z porodního oddělení nemocnice, kde k incicentu mělo dojít, později prohlásily, že dívka u nich jako dobrovolnice rozhodně nepracovala a že jí popisovaná událost se nikdy nestala."


První, co mě při čtení této publikace zklamalo, je, že je relativně stará. Originál vyšel již v roce 2013, takže věci, které jsou v ní uváděny jako aktuální a palčivé, jsou již 4 roky za zenitem. Ve světě konspiračních teorií je toto bohužel celkem velké časové rozpětí. Za tak dlouhou dobu se vyrojily desítky jiných variant a zaručených objevů, které popírají ty předchozí, takže informační hodnota knížky je vcelku pochybná.

Další nemilá věc, na kterou jsem narazila hned na začátku, je autorova předmluva. Slova jako "autor si v žádném případě nečiní nárok na absolutní platnost uváděných informací" a "autor tímto vylučuje veškerou svoji odpovědnost" jsou tak strašlivě alibistická, až z toho bolí oči. V podstatě nám tím říká, že nic z toho co píše, není ověřené. Je to jen snůška dohadů, která nejsou řádně podložené. Subjektivní pohled jedince, kterému můžete a taky nemusíte věřit.

Protože jsem ale holka statečná, nezalekla jsem se a pustila se do čtení. Doufala jsem, že v knížce naleznu alespoň nějaké nové myšlenky, jiný úhel pohledu na světové události, podnět pro další pátrání a přemýšlení. Popravdě, nenašla jsem nic.

Staré známé populární "pravdy" jako "media lžou", "euro je zlo" a "za všechno můžou Ilumináti" mi žádné přelomové zjištění prostě nepřinesly. Poukazování na to, že válka je výnosný obchod, peníze hýbou světem a politici lžou je sice pěkné, ale to už snad víme všichni. Vše je pak ještě navrch prošpikované nejrůznějšími citáty slavných osobností, které mají nejspíš jednotlivým myšlenkám dodat váhu.

Popravdě mi knížka přišla jako divoká směsice zmatených myšlenek bez ladu a skladu. Autor doslova skákal z jednoho tématu na druhé . Žádnému se nevěnoval pořádně do hloubky. Ani na sebe nijak pořádně nenavazovala. Možná kdyby měla knížka nějakou jednotnou linii, byla by pro čtenáře o něco zajímavější. Závěrečná doporučení tipu "začněte se změnou sami u sebe", "za všechno může karma" nebo "naše okolí je pouze zrcadlem nás samotných" pak vyznívají příšerně lacině a neseriozně a spíš by se hodily do publikace o seberealizaci a ne do knihy o konspiračních teoriích.

Pro člověka, který alespoň trošku přemýšlí o světovém dění v souvislostech a nenechá si od medií věšet bulíky na nos, nepřinese tato knížka nic nového. Myslím, že na trhu jsou daleko lepší a pro čtenáře čtivější tituly. Možná nějaký začátečník v ní najde inspiraci, mě bohužel hodně zklamala. Přesto beru jako pozitivní věc, že lidé o věcech přemýšlí a nejdou slepě s davem. Příště však asi sáhnu po nějaké více konkrétní knize



Kdy knihu Lži století které znají jen zasvěcení rozhodně číst
  • s konspiračními teoriemi teprve začínáte
  • jste zvědaví a rádi si uděláte vlastní názor
  • žijete ve sklepě rodičů a nikomu nevěřite


Kdy knihu Lži století které znají jen zasvěcení rozhodně nečíst
  • na dění kolem sebe máte vlastní názor a nehodláte ho měnit
  • bezmezně věříte všemu, co čtete
  • věříte, že politici jsou čestní a poctiví lidé




Za zajímavé čtení děkuji nakladatelství Grada, mezi jejichž tituly najdete i zmiňované Lži století.



O autorovi


Heiko Schrang se narodil v roce 1969 a dnes je známý především jako spisovatel. V roce 2013 vyšla jeho první kniha s názvem Lži století, které znají jen zasvěcení a která si vysloužila velkou mediální pozornost a stala se bestsellerem I díky tomu nálsedoval v prosinci 2014 její druhý díl. V roce 2014 také vznikl na serveru YouTube videokanál SchrangTV, který dnes pravidelně sledují desetisíce předplatitelů.

Žádné komentáře:

Okomentovat