středa 7. června 2017

Spisovatel jako povolání

Název: Spisovatel jako povolání 
Autor: Haruki Murakami
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 240












Celkové hodnocení: ****




Haruki Murakami je jedním z mála japonských spisovatelů, které zná doslova celý svět. Psaním knih se živí už pěknou řádku let. Jaké je jeho tajemství? Jak se mu podařilo prorazit a vytrvat ve spisovatelské komunitě?

Spisovatel jako povolání je inspirativní vyprávění o autorově životní cestě, o jeho práci. V knížce vysvětluje, jak se stalo, že se ze sedřeného majitele kavárny stal věhlasný spisovatel. Čeká vás takové malé nahlédnutí pod spisovatelskou pokličku, zamyšlení, v čem tkví originalita a génius profesionálních spisovatelů.


"Jestli jsem snad v sobě na začátku měl nějaký talent ke psaní, platí o něm to samé, co lze říct o naftových polích anebo o zlaté rudě. Kdybych ho nevykopal a neodkryl, zůstal by navěky ukrytý hluboko v zemi."


Kniha nemá žádný konkrétní děj. Je to volný tok myšlenek, doporučení a úvah týkající se psaní a tvoření vůbec.  Autor se pokusil na nejrůznějších příkladech a příbězích ze svého života ukázat cestu k objevení talentu. 


"Myslím, že každý máme ve svém nitru určitou míru chaosu. Mám ho v sobě i já, máte ho ho i vy. Není to nic, co bychom museli v praktickém životě za každou cenu vystavovat konkrétně a viditelně na odiv. Nikdo se s tím nebude předvádět před lidmi a volat: "Hele, podívejte se schválně, co to mám v sobě za zmatek!" Pokud se se svým vnitřním chaosem toužíte setkat, stačí, když pevně zavřete pusu a v naprosté samotě sestoupíte až na dno svého vědomí. Právě tam se totiž nachází chaos, s kterým se musíme konfrontovat a se kterým se rozhodně stojí za to konfrontovat. Skrývá se vám rovnou pod nohama."


Laskavý tón, který Murakami ve svém vyprávění používá, mi byl velice milý. Jako kdyby ke čtenáři promlouval starší a zkušenější přítel. Trpělivě ukazuje všechna úskalí, která ho na jeho profesní dráze potkala. Snaží se vysvětlit, co všechno obnáší práce spisovatele na plný úvazek. 


"Práce romanopisce se v něčem podobá práci kouzelníka, iluzionisty, a být proto nazýván podvodníkem je možná paradoxně jisté ocenění."


S pokorou odkrývá zákoutí svojí tvorby. Jeho myšlenky doplňují citace dalších osobností a odkazy na jiná, nejen literární, díla. Myšlenky se tak dotýkají nejen tvůrčích činností, ale i každodenního života.


Aby se člověk dostal k pramenům, musí plavat proti proudu. S proudem plave jenom svinstvo.
(Zbigniew Herbert)


Knížka Spisovatel jako povolání je jakýmsi průvodcem, životní mantrou, názorem a postojem, který se autor snaží předat dál. Murakamiho jako tvůrce si velice vážím. Není to žádná rychlokvaška a na svém úspěchu velmi tvrdě pracoval. Jeho tvorba se vymyká běžným konvencím a styl je hodně intuitivní.  Bylo skvělé mít možnost nahlédnout do jeho dílny. 

Pokud jste od Murakamiho už něco četli a líbil se vám jeho styl a chcete si přečíst i něco o jeho životě, názorech a postojích, určitě si nenechte tuto knížku ujít. 




Kdy Spisovatel jako povolání rozhodně číst

  • sami se věnujete nějaké tvůrčí činnosti
  • přemýšlíte nad tím, co děláte
  • zajímá vás japonská kultura

Kdy Spisovatel jako povolání rozhodně nečíst

  • potřebujete, aby kniha měla nějaký konkrétní děj
  • tvořiví a kreativní lidé vám lezou na nervy 
  • neradi přemýšlíte






Za příjemné chvilky s knížkou děkuji  nakladatelství Odeon, mezi jejichž tituly patří i kniha Spisovatel jako povolání.



O autorovi


Haruki Murakami  (村上 春樹) se narodil 12. ledna 1949 v Kjótu v Japonsku. Studoval na Wasedské univerzitě divadelní vědu, většinu času však věnoval četbě tisíců filmových scénářů. Během studií se seznámil se svou manželkou Yoko. Po ukončení studií si otevřeli v Tokiu jazzový bar Peter Cat.

V roce 1979 získal za svou tvorbu japonskou literární cenu pro začínající autory Gunzo. Na jaře v roce 2006 se stal laureátem Ceny France Kafky. Za román Konec světa z roku 2008 obdržel prestižní Tanzakiho cenu, roku 2009 Jeruzalémskou cenu.

U nás vyšly tyto tituly: Norské dřevo, Na jih od hranic, na západ od slunce, Kafka na pobřeží, Afterdark, Konec světa & Hard-boiled Wonderland, Sputnik, má láska, O čem mluvím, když mluvím o běhání, Po otřesech, 1Q84, Spánek, Kronika ptáčka na klíček, Podivná knihovna, Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování, Muži, kteří nemají ženy, Hon na ovci. Jeho díla byla přeložena do padesáti jazyků.

Žádné komentáře:

Okomentovat