středa 23. srpna 2017

Pod maskou

Název: Pod maskou
Autor: Mats Olsson
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 368









Celkové hodnocení: ***



Většina lidí nosí na veřejnosti jakousi neviditelnou masku. Někdo ukrývá před světem jen nějakou drobnou slabost, za kterou se před ostatními stydí a bojí se, že by se kvůli ní mohl stát terčem posměchu. Jsou však lidé, kteří ukrývají mnohem horší věci než jen slabost pro vláčky ...   

Harry Svensson je padesátiletý novinář ve výslužbě. Je spolumajitelem restaurace v Solvikenu a vede vcelku poklidný život. Příjemnou idylu však naruší vpád desetileté dívky, která v noci vběhne Harrymu do domu a bez vysvětlení se ukryje pod postelí.


"Úporně tloukla do dveří pravou pěstí a pak začala bušit i hlavou.
Zabalil jsem se do prostěradla, vyšel z ložnice, odemkl a otevřel dveře.
Dívka se na mě ani nepodívala, vběhla do domu, dvakrát oběhla kuchyňský stůl, vystřelila z kuchyně, prolétla kolem mě do ložnice, praštila sebou na zem, vklouzla  pod moji postel jako hráč baseballu, který doklouzává na metu, a zůstala ležet.
Zavřel jsem dveře.
Pořád se zdálo, že klepe, ale ve skutečnosti se třásla tak, až lokty a koleny bušila do podlahy.
Byla strachy bez sebe.
Zrovna jsem si chtěl vzít něco na sebe, když jsem zvenku zaslechl hlasy.
Dva hlasy, dva muži."


Harry dívku u sebe schová a snaží se jí pomoci. Holčička je v šoku a nemluví a tak musí zapojit všechny svoje novinářské páky, aby odhalil pravdu. Práci mu ztěžují ruská mafie, členové motorkářského gangu a místní zbohatlíci.

Příběh vypráví hned tři lidé. Harry, uprchlá holčička a Agneta, žena místního zazobaného náfuky. Popravdě, Mats Olsson mě tentokrát trochu zklamal. Po první knížce, Trest a smrt, kdy hlavní hrdina pronásledoval "trestajícího vraha", jsem čekala něco víc. Harry zkrotnul a většinu času se zmateně honil za motorkářským gangem a na nějaké osobnější vztahy neměl moc čas. Našlo by se sice pár světlých chvilek, ale vesměs to byl jen slabý odvar a celé to bylo jaksi nedotažené.

Severské kriminálky často upozorňují čtenáře na nějaký společenský problém. Autor tentokrát splácal motorkářský gang, obchod s drogami, ruskou mafii a morálně pokřivené členy vyšší vrstvy na jednu hromadu a udělal z příběhu takový prapodivný guláš, až mi nad tím zůstával chvílemi rozum stát. Příběh malé vyděšené holčičky, který na začátku vzbudil moji pozornost, pod tím vším úplně zanikl a to byla velká škoda.

Pod maskou je taková průměrná klasická detektivka co neurazí, ale taky z ní nebudete skákat do stropu. Chyběla mi šťáva a náboj, který se mi u předchozího dílu tolik líbil. Harry Svenson se bohužel po této knize stal pro mě průměrným vyšetřovatelem-amatérem a kouzlo, které ho odlišovalo od středního proudu, se prostě vytratilo.

Možná jsem po první knížce tohoto autora očekávala příliš a proto jsem tak zklamaná. Kdo ví. Myslím, že každá knížka má svého nadšeného čtenáře, jen tentokrát jsem to nebyla já.



Kdy knihu Pod maskou rozhodně číst
  • máte rádi klasické detektivky
  • zajímáte se o Švédsko
  • rádi odhalujete tajemství


Kdy knihu Pod maskou rozhodně nečíst
  • patříte do motorkářského gangu 
  • jste nacista
  • vadí vám násilí na ženách


Podobné knihy



Za milý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Kniha Zlín, kde mimo knihy Pod maskou najdete další tituly od severských autorů.



O autorovi


Mats Olsson se narodil v roce 1949 ve Švédsku. Pracuje jako novinář, spisovatel, překladatel a je autorem řady textů o sportu, hudbě a filmu. Za svou novinářskou činnost obdržel mnoho ocenění, včetně významné novinářské ceny Stora journalistpriset za rok 2002. Svoji první knihu Osamělí kluci vydal v roce 1995. Krimi románem Trest a smrt prorazil jako autor detektivní literatury a kniha se zařadila mezi nejprodávanější švédské detektivky roku 2014. Pod maskou je jeho pokračováním.


Žádné komentáře:

Okomentovat