úterý 30. ledna 2018

Ztracený princ Margarín

Název: Ztracený princ Margarín
Autor: Mark Twain / Philip Stead
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s. - Pikola
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 152











Celkové hodnocení: ****



Mark Twain přišel na svět, když kolem země prolétala Halleyova kometa. Pracoval na parníku, plavil se po Missisippi, živil se hledáním stříbra a psaním románů, satir a článků do novin. S manželkou Olivií měl 4 děti. Syna, který umřel když mu bylo 19 měsíců na záškrt, a tři dcery - Susy, Claru a nejmladší Jean. A právě Susy a Clara mohou za to, že vznikla tato kniha.


"Když jsem v šestém patře skončil s psaním, obvykle jsem potichu vyklouzl do našeho salonku ve druhém patře v naději, že si předtím, než nám přinesou večeři, zakouřím a trochu odpočina na pohovce. Zřídka se mi to však poštěstilo, protože se salonkem sousedil dětský pokoj a dalo se spolehnout, že děti každou chvíli pro něco vyběhnou a objeví mě - potom jsem se musel přesunout do ušáku, posadit si obě děvčata na opěrky a začít jim vymýšlet pohádky."   


Na základě těchto večerních vyprávění si Mark Twain sepsal poznámky, které se po jeho smrti dostaly do Archivu písemností Marka Twaina na Kalifornské univerzitě v Berkeley. V roce 2011 si je přečetl doktor Jonh Bird. Se svým objevem se podělil s doktorkou Cindy Lovellovou a společně se jim v roce 2014 podařilo získat práva na zpracování Twainových zápisků. Díla se nakonec ujali Philip a Erin Streadovi a tak mohla spatřit světlo světa knížka Ztracený princ Margarín.

Příběh vypráví o osudech chudého sirotka Johnyho, jehož jediným kamarádem je kuře Mor a Neštovice.  Děj je celkem jednoduchý - Johnymu se díky laskavosti podaří porozumět řeči zvířat a zachránit ztraceného prince. 

Jedná se o pohádku, takže průběh vyprávění je předem daný. Hlavní hrdina překoná mnohá nebezpečenství aby na konci byl za svoji statečnost a šlechetnost odměněn. Od běžných pohádek se však liší určitou dávkou satiry a podobenství. Neobvyklé jsou také vsuvky v podobě rozhovorů Philipa Steada a ducha Marka Twaina. Tím příběh získává na určité historické zajímavosti. Mark Twain "ožívá" a ukazuje se čtenáři jako laskavý otec, který chce udělat radost svým malým dcerám. 

Za zmínku stojí také perfektně zvládnutá grafická stránka knihy. Obálka má příjemně strukturovaný povrch a něžné ilustrace Erin Steadové skvěle doplňují vyprávění a svojí křehkostí navozují starodávnou atmosféru. Nejsou nijak křiklavé, zachovávají důstojnost díla a zároveň vás okouzlí svojí hravostí a originalitou. 







Zápisky Marka Twaina vznikly v roce 1879, tedy před nějakými  140 lety, a i když se Philip Stead snažil o moderní zpracování , místy je vyprávění poněkud starodávné a dnešní generaci malých dětí osloví jen těžko. Alespoň ty moje (10 a 7 let) sáhnou raději po příbězích Doktora Proktora nebo Tapiho. Dokáži si však představit, že menším dětem, kterým pohádky čtou ještě rodiče, udělá příběh o mluvících zvířátkách s krásnými obrázky velkou radost. 

Kdo ale knížku ocení stoprocentně, jsou dospělí čtenáři, kteří na příbězích Marka Twaina vyrostli. Princ Margarín má sice s rošťáckým Tomem Sawyerem pramálo společného, přesto nese i on určité poetické poselství o boji dobra se zlem a  šťastných koncích, kdy je vše napraveno.



Kdy knihu Ztracený princ Margarín rozhodně číst
  • máte malé děti (5 let)
  • sám jste takové malé dítě
  • oceníte jemné ilustrace a grafiky

Kdy knihu Ztracený princ Margarín rozhodně nečíst
  • myslíte si, že pohádky jsou jen pro děti
  • nemáte rád knížky Marka Twaina
  • máte panický strach z mluvících zvířat



Za příjemné chvilky s knihou děkuji nakladatelství Pikola, v jejichž nabídce najdete i knihu Ztracený princ Margarín.




O autorech


Mark Twain (vlastním jménem Samuel Lanhorne Clemens) se narodil v roce 1835 a patří mezi americké kriticko-realistické autory. Byl nejen spisovatel satirických a humoristických románů a povídek, ale i autor pamfletů a novinář.  Hlavní linii jeho tvorby ovlivnilo mládí prožité na řece Mississippi. Jeho neznámějšími díly jsou romány o dětech -  Dobrodružsví Toma Sawyera a Dobrodružství Huckleberryho Finna. Zemřel ve věku nedožitých pětaosumdesátin.







Philip Stead (1982) společně s ilustrátorkou a manželkou Erin (1982) tvoří knížky pro děti. Jejich kniha, Den, kdy Amos McGee musel zůstat v posteli získala v roce Caldecottovu cenu za nejlépe ilustrovanou knihu pro děti. V současnosti žije s manželkou ve Farmington Hills v Michiganu. 






Žádné komentáře:

Okomentovat