úterý 1. září 2015

Dominik Dán

Dnešním dnem začíná na mém blogu blogtour s Dominikem Dánem , proto by se na úvod nejspíš slušelo pár slov o tom, kdo se ukrývá za tímto jménem.


Dominik Dán je v současnosti nejprodávanější slovenský spisovatel. Jeho skutečné jméno je zahaleno tajemstvím. Při vydání první knihy navíc došlo k chybě při udání roku narození. Nakonec tento údaj ponechali, ale i když by fiktivní Dominik Dán letos oslavil 60. let, skutečný autor je prý o něco mladší. Žije a pracuje na Slovensku. Je kriminalistou a stále je v aktivní službě, proto svoje detektivky píše pod pseudonymem. Má doma akvárium s 46 tropickými rybičkami a želvu Matyldu. Dává přednost pivu před vínem, kouří, umí latinsky a celkem nedávno si pořídil koloběžku. Tolik internet, ale kdo ví, co je pravda a co jenom fikce.... 

Za Dominika Dána, ať se za tímto pseudonymem skrývá kdo chce, hovoří především jeho tvorba. Jeho první kniha vyšla před deseti lety a od té doby jich napsal 20. Každý rok 2 tituly. Mimo psaní knih pomáhá při tvorbě seriálu Kriminálka staré město, kde je i postava Richarda Krause. Ten má však s knižním Ríšanem pramálo společného a shoda jmen je čistě náhodná.

Knihy Dominika Dána jsou všechno jen ne průměrné. Autor ve své tvorbě rozhodně není šablonovitý. Každá kniha má svůj vlastní rytmus a specifikum. Mění styly, úhly vyprávění. Je však pár charakteristických rysů, které jsou pro všechny jeho knížky stejné.

Lokace
Příběhy se odehrávají ve městě, které není přímo jmenováno, ale z kontextu je zřejmé, že se jedná o Bratislavu. 

Reálné případy
Z Dánových příběhů je cítit, že autor hodně vychází ze svých osobních zkušeností z terénu. Případy, které ve svých knihách popisuje, jsou mnohdy napsány podle skutečných událostí. Když jeho knihy čtete, máte pocit, že se vás týkají, že podobné věci by se mohly klidně dít i ve vašem okolí.

Postavy
Hlavní postavou Dánových knih je Richard Kraus. Mladý, schopný, zarputilý policista, který má našlápnuto na slibnou kariéru. Autor ho provází od jeho prvních krůčků na kriminálce. 

Humor
Příběhy bratislavské mordparty jsou odlehčeny charakteristickými chlapáckými vtípky. Dodávají jeho knížkám osobitý styl. I když se hlavní hrdinové různými primitivními způsoby hecují a zlobí, když jde do tuhého, kryjí si vzájemně záda.


První kniha Dominika Dána vyšla v roce 2005. Jmenovala se Popol všetkých zarovná a pojednávala o kauze zavlečení Michala Kováče mladšího do Rakouska. Tato kniha byla zfilmována, v kinech by se měla objevit na podzim 2016.




Pak následovaly knihy Nehanebné neviniatko, Beštia, Sára, Cela číslo 17.  V roce 2007 vyšla kniha Červený kapitán, jejíž filmová adaptace by měla do kin přijít na jaře 2016.




Následně Dominik Dán napsal a vydal knihy Hriech náš každodenný, Knieža Smrť, Noc temných klamstiev, Mucha, Studňa, Mucholapka, Na podpädkoch, Žiješ iba dvakrát, Kožené srdce, Uzol, Kráska a netvor, Básnik, Nevinným sa neodpůšťa, Jednou nohou v hrobe.

U nás vyšly před pěti lety v nakladatelství XYZ knihy Bestie, Kapitán Smrt, Cela 17, Noc plná lží, Moucha, Mucholapka, Kráska a netvor. Teď vycházejí znovu v nakladatelství Slovart. V novém obalu a tak, jak na sebe dějově navazují. První tedy vyšel Uzel, následovala Bestie, Básník a v nejbližších dnech se můžete těšit na  Rudého kapitána.

Žádné komentáře:

Okomentovat