neděle 28. května 2017

Kouzelníkův únik z reality

Název: Kouzelníkův únik z reality
Autor: Lars Vasa Johansson
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017 
Počet stránek:  384










Celkové hodnocení: *****


Život je občas prostě nespravedlivý. Někdy je to jen dílo náhody, někdy si za to můžeme sami. O tom, jak si někdy škodíme, aniž si to vůbec uvědomujeme, je i knížka Kouzelníkův únik z reality od Larse Johanssona.

Hlavním hrdinou je kouzelník Anton. Není to žádný mladíček. Je mu 45 let, pracuje jako kouzelník a nesnáší nasucho pražené arašídy. Jezdí od města k městu a předvádí svoje umění. Triky ovládá dokonale, jenže za tu hromadu let zabředl do rutiny a jeho práce ho přestala těšit. Je zahořklý a ze svých neúspěchů vždy viní někoho jiného. Nejvíc mu leží v žaludku jeho bývalí přátelé Sebastian a Charlotta, kouzelnický pár, který je daleko úspěšnější než on.


„Viděl jsi to kouzelnické duo v televizi? Sebastian a Charlotta, tak nějak se jmenují. Jsou neskutečně skvělí. Neviděl jsi minulý víkend galavečer pro životní prostředí, jak Charlotta vlezla do tygří klece, která se spouštěla do publika, a všichni si mysleli, že vyleze tygr, ale pak odtáhli závěs a uvnitř klece sedělo malé koťátko a kolem krku mělo náramek nějaké holky z publika? To bylo tak neskutečně skvělý, nechápu, jak to dělají.“
Mohl jsem v té chvíli zkusit zabodovat a říct, že jsem ty dva kdysi znal. Že Sebastian míval v mládí takovou trému, až před každým vystoupením dostával průjem. A že iluze s tygří klecí se dá koupit od jedné firmy z Las Vegas a nevyžaduje talent ani šikovnost. Stačí zaplatit těžké peníze, držet se instrukcí a mnohokrát to zopakovat.“


Cestou z jednoho ne moc úspěšného turné se Antonovi stane neobvyklá nehoda. Poblíž Švédského národního parku Tiveden nabourá do pohovky stojící uprostřed silnice. Když se pak vydá hledat pomoc, zabloudí na území prastarých bytostí a nechtěně se zaplete do jejich šarvátek. Aby si zachránil holý život, musí si kouzelné tvory usmířit. A vůbec to nebude mít jednoduché....


Anton je ve své podstatě hrozný chudák a ztroskotanec. Kdysi byl možná nadějný talentovaný kouzelník, ale udělal rozhodnutí, které se pak ukázalo jako špatné a nikdy se s tím tak docela nesmířil. Užírá ho vlastní neúspěch a hlavně závist. Závidí Sebastianovi a Charlotě jejich skvělý život, závidí svým kolegům jejich úspěch. Neumí přijmout sám sebe a tak je protivný na všechny ve svém okolí. Lidé si to samozřejmě nenechají líbit a jeho nevraživost mu oplácejí. Inu jak se do lesa volá... 

Kromě Antona v knize narazíte na další zajímavé týpky. Gunara a Gretu, postarší manželský pár, který žije v Tivedenu a čarodějnou havěť si drží od těla pečením rolád. Pomateného mladíka Jormu, který v lese plní magický quest pro svou lásku. Protivnou starou vdovu Ingrod, manžeslký pár, který sužuje duch dědečka nebo zlomyslného Uplakánka, který děsí všechny obyvatele lesa.  

Příběh mě neskutečně bavil. Kombinace nadpřirozených bytostí a protivného skeptického kouzelníka byla neotřelá a zábavná. Příjemný lehký chytrý humor se špetkou ironie byl osvěžující a já si čtení užívala od začátku do konce. 

Každého z nás občas sužuje nějaký ten "uplakánek". Kouzelníkův únik z reality, vás nejen pobaví, ale ukáže vám, jak se vyrovnat sám se sebou, jak mít sám sebe rád. Svoji minulost nikdo nedokáže změnit a co nás čeká v budoucnu, to nikdo s jistotou taky neví. Jediné, co můžeme ovlivnit a máme pevně v rukou je přítomnost.  



Kdy knihu Kouzelníkův únik z reality rozhodně číst
  • máte rádi severský humor
  • baví vás lehké nadpřirozeno
  • potřebujete si srovnat v životě priority


Kdy knihu Kouzelníkův únik z reality rozhodně nečíst
  • neděláte v životě chyby
  • jste uplakánek a libujete si v tom
  • myslíte si, že nadpřirozené bytosti neexistují






O autorovi


Lars Vasa Johansson, je jeden z nejlepších švédských scenáristů. Napsal scénáře pro řadu oblíbených švédských televizních seriálů a celovečerních filmů všech možných žánrů. Pracuje také na vývoji filmových a televizních produkcí v USA. Je spoluautorem vúdú série pro mladé čtenáře. Kouzelníkův únik z reality (2016) je jeho první samostatný román, vychází také ve Španělsku, Francii nebo Německu.


Žádné komentáře:

Okomentovat