středa 31. května 2017

Bílé město

Název: Bílé město
Autor: Karolina Ramqvistová
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 167








Celkové hodnocení: ****




Bílé město je volné pokračování knihy Gangsterova přítelkyně. Příběh holky, která se zakoukala do špatného kluka, mě před časem celkem zaujal a tak jsem byla zvědavá, jak bude příběh Karin a Johna pokračovat.

Karin. Už není tou krásnou mladou ženou, která má ráda knížky, baví ji vaření a je zamilovaná do mafiánského bosse Johna. John už není. Karin zůstala sama s jejich osmiměsíční dcerkou Dream. Je vyčerpaná jak psychicky, tak i fyzicky. Je zoufalá. Dochází jí peníze i veškerá naděje. Johnovi přátelé se k ní obracejí zády. Jediným rozptýlením je sex za pizzu zdarma...


"Zamířila do kuchyně, šel za ní. Položila karton na kuchyňský ostrůvek, otevřela víko, vydloubla z pizzy dva kousky bílého chřestu, kus si jí utrhla a vložila do úst.
Cítila, že se jí dívá na obličej.
"Co se ti stalo?" zeptal se a dotkl se její tváře.
Neodpověděla.
Utrhla si další kus pizzy, byl ještě horký, lepil se ji na prsty. Spolkla ho téměř bez kousání. Zavřela karton, olízla si rty a znovu polkla, a potom se otočila k němu, ruce mu dala kolem krku a hlavu mu položila na prsa.
Takhle to vždycky začínalo, potom následovaly vždycky stejné pohyby. Jako když se dá do pohybu nějaký stroj."


Z kdysi luxusního domu i z Karin zůstala jen potlučená skořápka. Nic jí Johnyho nevrátí. Navíc hrozí, že jí dům zabaví a zůstane v zasněženém městě sama s miminkem bez střechy nad hlavou. Najde pomoc u bývalých přítelkyň?

Autorka opět na minimální prostoru s minimálním počtem postav ukazuje, kam až je žena ochotná pro svoji lásku zajít. Tentokrát to však není láska k muži, ale láska k dítěti. Z celé knihy doslova křičí zoufalství. Karinin život se smrskl na holý boj o přežití a kojení. Je zvláštní, jak mateřství činí ženy zranitelnými a současně silnými.  Kolik je ochotná obětovat ze své hrdosti, aby zajistila sobě a dítěti lepší život?

Jak už jsme u severské literatury zvyklí, často v sobě ukrývá nějaký sociální přesah, poselství. V Bílém městě autorka strhla pozlátko života za hranicí zákona a ukázala jeho odvrácenou tvář. Ne vždy všechno vyjde, tak jak si představujeme a pád z výšky bývá hodně bolestivý.

Bílé město jde číst i bez znalosti Gangsterovy přítelkyně, ale osobně to nedoporučuji. Unikla by vám spousta souvislostí a příběh by nejspíš nevyzněl tak, jak by měl.

Tato knížka je sice lehká jak pírko, má necelých 200 stran, ale není to snadné čtení. Je plné bolesti, stýskání a beznaděje. Ale takový život prostě občas je a ani nemusíte mít za manžela gangstera. Pokud vám příběhy o cizím neštěstí dodávají sílu a vnitřní vyrovnanost, je Bílé město určeno právě vám.
  


Kdy knihu Bílé město rozhodně číst
  • máte rádi psychologická dramata s morálním přesahem
  • jste fanoušky severské literatury
  • líbí se vám příběhy o ženách


Kdy knihu Bílé město rozhodně nečíst
  • přišli jste o svoji životní lásku
  • jste svobodná matka bez peněz
  • cizí neštěstí si berete osobně





Za skvělý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Kniha Zlín, kde mimo Bílého městaGangsterovy přítelkyně najdete i další skvělé tituly.



O autorce



Karolina Ramsqvist se narodila 8.11.1976 v Göteborgu. Působila jako šéfredaktorka časopisu Arena a jako kritička v největším švédském deníku Dagens Nyheter. Na knižním poli debutovala roku 1997 románem Když kluci ve Švédsku začali tančit. Od té doby napsala řadu románů, z nichž právě Gangsterova přítelkyně sklidil uznání v podobě nominace na Literární cenu Švédského rozhlasu a byl zdramatizován pro scénu Stockholmského městského divadla. Její nejnovější počin, román Bílé město na Gangsterovu přítelkyni volně navazuje.



Žádné komentáře:

Okomentovat